Conceptual, structural and epistemic aspects of science teachers' argumentation practices in the context of evolutionary theory
Evrim teorisi bağlamında fen bilimleri öğretmenlerinin argümantasyon uygulamalarının kavramsal, yapısal ve epistemik boyutları
  1. Tez No: 379928
  2. Yazar: EZGİ YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon uygulamaları, fen bilimleri öğretmenleri, evrim teorisi, kavramsal anlama, epistemik düzeylendirme, Argumentation, science teachers, evolutionary theory, conceptual understanding, epistemic level
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin argümantasyon uygulamalarının kavramsal, yapısal ve epistemik boyutlarda incelenmesi ve kavramsal bilgilerini kullanarak argümanlarını farklı epistemik düzeylerde nasıl oluşturduklarının araştırılmasıdır. Araştırma nitel bir çalışma olan çoklu-durum çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Veriler 4 farklı uygulama ile toplanmıştır. Uygulamalar ilköğretim 5-8.sınıflarda fen bilimleri öğretmenliği yapan 4 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Fen bilimleri öğretmenleri ile evrim teorisi senaryoları kullanarak görüşmeler yapılmıştır. Analizler 6 farklı değerlendirme aracı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları fen bilimleri öğretmenlerinin alternatif açıklamaları değerlendirmek için genellikle bilimsel olarak geçerli kriterler kullandıklarını göstermiştir. Bu kriterler arasında, kavramsal anlamaları yüksek olan öğretmenlerin genellikle teorik kriterler kullanması ve kavramsal anlamaları düşük olan öğretmenlerin ağırlıklı olarak ampirik kriterler kullanması örnek olarak verilebilir. Kavram yanılgıları konusunda, bazı öğretmenlerin Lamarck'ın sonradan kazanılan özelliklerin kalıtımı ve kullanılan organların geliştiği, kullanılmayanların köreldiği teorilerini argümanlarında kullandıkları ve adaptasyonu evrimsel değişimin bir nedeni olarak algıladıkları ortaya çıkmıştır. Bilişsel önyargılar incelendiğinde, öğretmenlerin birçoğunun evrimsel olayları açıklarken teolojik açıklamalar kullandığı ortaya çıkmıştır. Yani, öğretmenlerin evrimsel süreci amaç yönlü olarak algıladıkları bulunmuştur. Bu çalışmanın bir başka sonucu öğretmenlerin çoğunlukla birçok gerekçe kullanarak iddialarını savundukları fakat alternatif düşünceleri göz önünde bulundurarak çok fazla karşı argümanlar oluşturmadıkları ortaya çıkmıştır. Bu sonuç fen bilimleri öğretmenlerinin onaylı önyargı yoluyla sadece kendi iddialarını desteklemeye eğilimli olduklarının göstergesidir. Bununla birlikte, öğretmenlerin ağırlıklı olarak teorik önermeler sunarken verilere dayalı önermeleri çoğunlukla ihmal ettikleri ortaya çıkmıştır. Bu sonuç öğretmenlerin iddialarını savunurken veri kullanımına yeterince aşina olmadıklarının bir göstergesi de olabilir. Son olarak, fen bilimleri öğretmenlerinin argüman kurarken evrimsel kavramların yanında kavram yanılgıları ve bilişsel önyargılar kullandıkları bulunan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine conceptual, structural and epistemic aspects of science teachers' argumentation practices and how they used conceptual knowledge to articulate their arguments at different epistemic levels in the context of evolutionary theory. This study was conducted with qualitative multiple case study research. In this respect, data were collected from four separate cases. In particular, four science teachers who taught middle school science from 5th to 8th grade were selected as cases for this study. Science teachers were interviewed based on four evolutionary scenarios. Data was analyzed through using six different pre-established frameworks. The results of this study illustrated that science teachers frequently used scientifically appropriate criteria to distinguish alternative explanations from each other. Among of these, science teachers with high conceptual knowledge appealed to theoretical criteria while others with low conceptual knowledge appealed to empirical criteria. Another result of this study was that some of them appealed to Lamarck's inheritance of acquired traits and use and disuse theories, and adaptation as cause of evolutionary change. In addition, teleological reasoning was prominence among teachers. Specifically, they perceived evolutionary process as a goal-driven process. The results also indicated that all supported their arguments with multiple justifications; however, they scarcely constructed counter-arguments, from which was concluded that they had confirmation bias. They also constructed more theoretical propositions than data propositions. This finding pointed to unfamiliarity with the use of data. Lastly, evolutionary concepts along with misconceptions and cognitive biases about evolution were articulated in their theoretical justifications.