Representations of the intellectuals in 1980s Turkish cinema
1980'ler Türkiye sinemasında entelektüellerin temsilleri
  1. Tez No: 379939
  2. Yazar: YİĞİTALP ERTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Performing and Visual Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: entelektüel, türkiye sineması, türkiye'de 1980'ler, tematik analiz, temsil, intellectual, turkish cinema, the 1980s in turkey, thematic analysis, representation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma, 1980'ler Türkiye sinemasındaki entelektüel karakterlerin temsillerini, dönemin toplumsal ve siyasi dönüşümleri bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Entelektüel figürüne dair ortak ve ayırt edici temalar üzerine kurulan bir tematik analiz vasıtasıyla, bu çalışma, özellikle entelektüel karakterlerin hayatını konu eden bir grup filmdeki ana karakterlerin ruh hallerini ve politik yönelimlerini incelemektedir. Çalışmanın iddiası, 1980'lerdeki entelektüel temsillerinin, askeri darbeye ve sonrasındaki sosyo-politik dönüşüme eleştirel yaklaşım geliştiren istisnai birkaç örnek dışında, yoğun bir depolitizasyon ve duygusal/düşünsel bunalım ile yüklü olduklarıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the representations of the intellectual identity in 1980s Turkish Cinema in the context of the socio-political transformation that took place during this period. Employing a thematic analysis based on the common and distinctive themes regarding the representations of intellectual figure, this study examines the mental states and political orientations of the protagonists in a group of films that are exclusively about the lives of intellectual characters. What this study offers is that the cinematic representations of intellectual in the 1980s are charged with decisive depoliticization and emotional/intellectual depression with only exceptional cases where intellectuals take critical stances to the military coup and socio-political transformation that took place afterwards.