Webinars as instructional tools in English language teaching context
İngilizce öğretimi bağlamında öğretim aracı olarak ağ seminerleri
- Tez No: 379962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce dil öğretiminde ağ seminerleri, ağ seminerlerinin faydaları ve zorlukları, İngilizce dil öğretiminde teknoloji, hizmet öncesi öğretmen eğitimi, Use of webinars in ELT, benefits and challenges of webinars, technology in ELT, pre-service teacher education
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma İngilizce eğitiminde öğretim aracı olarak ağ seminerlerini incelemektedir. Ayrıca, İngilizce öğretiminde ağ semineri kullanımının faydaları ve ağ semineri kullanımı sırasında karşılaşılan zorluklar, aracın dil öğretimi açısından potansiyeli ve hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin geleneksel (yüz yüze) eğitimle karşılaştırıldığında ağ semineri hakkındaki düşünceleri de bu çalışmada incelenmiştir. Çalışmada bir devlet üniversitesinde okumakta olan kırk hizmet öncesi İngilizce öğretmeni katılımcı olarak yer almıştır. Çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak iki anket ve bir düşünce raporu kullanılmıştır. İlk anket, katılımcılara ağ semineri ile aşina olmadan önce uygulanmıştır. Ağ seminerinin katılımcılara tanıtılmasından ve örnek bir ağ semineri uygulamasından sonra, hizmet öncesi öğretmenlerin araçla olan ilk deneyimlerini incelemek için katılımcılara bir düşünce raporu uygulanmıştır. Son olarak, katılımcılar kendi ağ semineri sunumlarını gerçekleştirdikten sonra ikinci anket uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, ağ seminerlerinin, özellikle dinleme ve konuşma becerilerinde, etkili İngilizce öğretim ve öğrenim araçları olabileceklerini göstermektedir. Ağ seminerlerinin belirtilen zorlukları arasında en sık belirtileni teknik ve dinleyicileri idare etmek gibi araçtan kaynaklı problemlerdir. Ağ seminerinin en sık belirtilen faydaları ise uzaktan eğitimde kullanılabilmesi ve pratik olmasıdır. Sonuçlar aynı zamanda katılımcıların ağ seminerini dil öğretim aracı olarak kullanabileceklerini ancak aracın daha iyi kullanım için geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the use of webinars as instructional tools in English language education. This study also examined the benefits and challenges of using webinars in ELT, the potential of webinars for language education, and pre-service teachers' beliefs about webinars in comparison with face-to-face education. Forty pre-service language teachers studying at a public university have participated in this study. Both qualitative and quantitative methodologies have been followed. Two questionnaires and one reflection report were administered in the data collection process. The participants were given a post-webinar questionnaire before they made acquaintance with the webinar tool. Following the introduction of the tool and an example webinar lecture, the participants submitted their reflection reports about their initial experience with webinar. The post-webinar questionnaire was utilized after the participants delivered their own webinar presentations. The results of the study showed that webinars can be effective tools for teaching and learning English, especially for listening and speaking skills. The most challenging aspects of webinars were technical and medium related difficulties such as managing the audience while the benefits of the tool were its use in distance education and practicality of the webinar. The results also indicated that the participants believed that they could utilize webinars to teach English; however, the tool needed some improvements for better use. Based on the results of the study some implications have been drawn for webinar use in ELT.