COVİD-19 pandemi sürecinde Türkiye'de okul öncesi eğitimin durumu: Süreç analizi
Pre-school education in Turkey during COVID-19 pandemic: Process analysis
- Tez No: 738457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, okul öncesi dönem, uzaktan eğitim, Distance education, early childhood, preschool period
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2019 yılında başlayan Covid-19 pandemisi sürecinde ülkemizde okul öncesi eğitim basamağında yaşanılanları, ortaya çıkan sorunları, deneyimleri, çözüm önerilerini ve eğitim politikalarını analiz ederek pandeminin Türkiye'deki okul öncesi eğitim üzerine olan etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak odak grup çalışması ve doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Odak grup çalışmaları üç adet çevrimiçi webinar ile gerçekleştirilmiştir. Odak grup görüşmelerinin örneklem grubunu; resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarından yöneticiler, öğretmenler, veliler, Milli Eğitim Bakanlığı ve çeşitli sivil toplum kurumu temsilcileri ve akademisyenler olmak üzere toplam 53 kişi oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Aynı zamanda bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararlar ve çıkarılan yönetmeliklerin süreç analizi ve okul öncesi dönemde uzaktan eğitim ile ilgili yapılan araştırmaların da doküman analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulguların verilerini analiz etmek için betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda webinarlarda aile, öğretmen, çocuk, ortam, program ve diğer başlıklı altı ana boyutta sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Bu dönemde yapılan çeşitli bilimsel araştırmaların pandemi sürecindeki uzaktan eğitim uygulamalarının okul öncesi dönemde fırsat eşitsizliğini artırdığı, çocukların özellikle sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim alanları üzerinde olumsuz etkileri olduğu konularına vurgu yaptığı görülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu dönemde alınan kararlar ve çıkarılan yönetmelikler incelendiğinde ise okulların açılıp kapanmasının çeşitli değişkenlerden etkilendiği ve okul öncesi eğitim veren kurumların uzaktan ya da yüz yüze eğitime devam etme durumlarında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda uzaktan okul öncesi eğitim ve olağanüstü durumlarda çocukların eğitime erişimleri konularında okul öncesi çocuklar için projeler üretilmesi, çevrimiçi eğitime erişimi olmayan çocuklar için alternatif yollar bulunması gibi birtakım öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the experiences of pre-school teaching during the Covid-19 pandemic which occurred in 2019, the problems and the solutions from the experiences as well as educational policies in our country, and also to present the impact of the pandemic process on pre-school education in Turkey. In this study, case study, one of the qualitative research methods, was used. In this pattern, the focus group method and document analysis were used for data collection. The focus group studies were carried out via three webinars. The sample group of a focus group interview consists of principals, teachers, and parents from official and private pre-school institutions, agents in the Ministry of Education and non-governmental organizations in addition to academicians. Overall, 53 people were involved in the group. In sample selection, a purposive sampling technique was preferred. Likewise, decisions and regulations made by the Ministry of Education were analyzed following stages approach. Besides, studies concerning distance education in pre-school programs were examined with data analysis. To examine the results of the data, descriptive and content analyses were used. As a result of the analysis, six major problems which are in order of family, teacher, child, environment, schedule, and others during the webinar were recorded, and proposed solutions accordingly. It was found that scientific research conducted during the pandemic emphasized that distance education experiences led pre-school education to increase equality of opportunities and have a negative impact on children in terms of social, emotional, and physical development. As the decisions and regulations taken by the ministry of education were examined in this process, it was concluded that school closures and re-openings were affected by various factors, but also revealed that there were variances in pre-school institutions concerning whether to distance or face-to-face education. All things considered, several solutions were offered in that projects can be developed for pre-school children to access to education during distance education or extraordinary situations. On the other hand, for those who do not have access to online education, there is a need to find out alternative suggestions.