EFL learners' use of path elements in motion event expressions: A study on Turkish university students
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenenlerin devinim olayı ifadeleri: Türk üniversite öğrencileri üzerine bir çalışma
- Tez No: 379966
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: devinimin yolu, eylem-çerçeveli dil, uydu-çerçeveli dil, dil başarı düzeyi (kur), vücut dili, path of motion, verb-framed language, satellite-framed language, language proficiency level, gestures
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışma İngilizce'yi üniversite düzeyinde 2. dil olarak öğrenen başlangıç (Pre-Intermediate) ve yüksek (Upper-Intermediate) kurlardan katılımcıların yazılı dilde ve konuşma dilinde devinimin yolu kullanımlarını incelemektedir. Çalışmanın ilk amacı Talmy'nin (1985) Türkçe'yi eylem-çerçeveli, İngilizce'yi ise uydu-çerçeveli bir dil olarak sınıflandıran tipolojisini yazılı bir çalışma aracılığıyla test etmektir. Çalışmanın ikinci amacı ise Talmy'nin (1985) tipolojisini konuşma dilinde sözlü ve sözsüz ifadelerde test etmektir. Yazılı çalışmanın sonuçları Talmy'nin (1985) tipolojisini desteklemiş ve katılımcıların performanslarında anlamlı bir dil başarı düzeyi (kur) etkisi görülmüştür. Konuşma çalışmasının iki farklı sonucu bulunmaktadır. Sözlü ifade çalışmasının sonuçları başlangıç ve yüksek kur katılımcıların anadilleri olan Türkçe'den etkilendiklerini göstermiştir. Katılımcıların dil başarı düzeyleri (kurları) performansları üzerinde anlamlı derecede etkili bulunmamıştır. Sözsüz ifade çalışmasının sonuçları ise katılımcıların çoğunun devinimin yolunu sözlü olarak kullanmadıkları durumlarda vücut dili ile ifade ettikleri gözlemlenmiştir. Bu da katılımcıların devinimin yolunu kullanmaya bilişsel olarak hazır oldukları ancak dil performansı ile ilgili nedenlerden sözlü olarak kullanmadıkları yönünde yorumlanabilir. Başlangıç kuru katılımcıların daha fazla vücut dili kullanmaları ise dil başarı düzeyleri düşük olduğundan sözlü ifadelerini desteklemek için daha fazla vücut diline ihtiyaç duyduklarını gösterebilir.
Özet (Çeviri)
The study investigates spoken and written path of motion use of Turkish university level EFL learners at Pre-Intermediate and Upper Intermediate levels of proficiency. The aim of the study is to examine whether the Talmyan (1985) typology holds for EFL learners. This typology categorizes Turkish as a verb-framed language and English as a satellite-framed language. A written task and a spoken task are used. The results of the written production task supported the Talmyan typology: there was a significant language proficiency level effect on the performances. The results of the spoken production task were two-fold. Verbal production task results showed that there is a mother tongue effect on both groups of participants' verbal path of motion uses: there was not a significant language proficiency level effect on the performances. Non-verbal production task results showed that most of the participants used gestures to express the path of motion when they do not use it verbally. This finding can be interpreted as the participants' being cognitively ready to use a path element but not using it verbally due to performance related problems. Non-verbal production task results also showed that Pre-Intermediate level participants employed more gestures than the Upper-Intermediate group. This result suggests that the lower the language proficiency level is, the more there is need for gestures to support the spoken language.