Using semantic mapping strategy for teaching content words practice in EFL context
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretiminde içerik sözcüklerinin öğretilmesinde anlamsal planlama stratejisinin uygulanması
- Tez No: 417618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlambilimsel haritalandırma, şema, sözcüklerin anlambilimsel ilişkileri, kelime öğrenme stratejileri, kelime dağarcığı, Semantic mapping, schemata, lexical semantic relations, vocabulary learning strategies, vocabulary size
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, deneysel ve betimsel olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikli amaç ise bir kelime öğrenme stratejisi olarak kelimelerin anlambilimsel ilişkilerinin haritalandırılmasına yönelik farkındalığın arttırılmasıdır. Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin bireysel ve sosyal deneyimleri, sözcüksel şemanın haznelerine, bağlantılı bilgileri temin etmekte kullanılmıştır. Deneysel aşama, ana olarak kelimelerin anlambilimsel ilişkilerinin haritalandırılmasının, akademik ortamda yabancı dil olarak İngilizce öğrenimine olan katkısının kapsamına dayanmaktadır. İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 20 öğrenci, deney aşamasına katılmıştır. İlk aşamada bireysel bir çalışma, ardından da toplu bir sınıf etkinliğine katılmaları istenmiştir. Bireysel çalışma esnasında her bir öğrenci, kendi yaşantılarından edindikleri bilgilerine dayalı bir öğrenci sözlüğü oluşturmuştur. Ortaklaşa olan çalışmada ise bu bireysel veriler derlenmiş ve internet üzerinde bir veritabanına aktarılmıştır. Ne var ki hiçbir strateji, dil sınıflarındaki ihtiyaçlarının tamamını tek başına karşılayabilecek yeterlilikte değildir. Bu sebeple, diğer takviye stratejilerin, anlambilimsel haritalandırmaya olan etkilerini gözlemleme de bu çalışmanın bir diğer amacı olmuştur. Bir başka nokta da, bu uygulamanın nihayetinde öğrenilen kelimelerin yanı sıra, bilinen kelimelerin kapasitesinde bir artış olup olmadığının araştırılması şeklindedir. İstatistikî verilere dayanarak, öntest ve sontest karşılaştırmaları hem öğrenilen kelimelere dair, hem de bilinen kelimelere dair anlamlı bir fark elde edildiği görülmektedir. Ayrıca, takviye stratejilerin anlambilimsel haritalandırma çalışması üzerinde kaydadeğer bir farklılık yaratmadığı ortaya çıkmıştır. Betimsel aşamada ise deney katılımcılarından, çalışmaya dair dönütleri istenmiştir. Bu doğrultuda dönem sonunda, dört sorudan oluşan ve de internet üzerinden kendilerine sunulan bir anketi yanıtlamaları istenmiştir. Elde edilen dönütler, nicel veri yorumlamasında kullanılan bir yazılım olan NVivo10'da analiz edilmiştir. Her iki aşamadan elde edilen bulgular, bir kelime öğrenme stratejisi olarak sözcüklerin anlambilimsel ilişkilerinin haritalandırılmasının faydalılığı hususunda örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
The current study consists of two phases as experimental and descriptive.The primary aim hereby is to raise awareness towards lexical semantic relations (LSRs) through semantic mapping as a vocabulary learning strategy. EFL learners' individual and social experiences are intended to provide the necessary knowledge to fill the slots in their lexical schemata. The experimental phase mainly concerned with the extent of the mapping of LSRsin terms of its contribution to the vocabulary learning in an academic EFL context.20 EFL students participated in the treatment procedure.They were asked to follow an individual path first, and a collaborative one in the classroom next. During the individual study, each student composed a personal learner's dictionary based on their real world knowledge. The collaborative part was in terms of compiling such individual data and accumulating them on a web database. Still, no single strategy is enough to meet the whole needs in a language classroom. Therefore, investigating the influence of the other supplementary strategies over semantic mapping was another purpose of the study.A further point that the study also seekedwas on any change in the size of the vocabulary known as well as the vocabulary learned after the practice. The statistical results indicated a significant difference between the pre-test and post-test scores of the treatment group for both the vocabulary learned and known. Besides, there seemed to be no remarkable difference between the impacts of the other supplementary strategies on the process.The participants of the treatment were asked to provide feedback in the descriptive phase. They were directed four survey items online after the end of the semester. The data obtained from the responses were analysed using NVivo10, software to interpret qualitative data. A correspondence between the findings of both phases was evident towards the use of mapping of LSRs as a vocabulary learning strategy.