Identifying determinants of pro-environmental behaviors: A case for climate change
Fen bilimleri öğretmen adaylarının çevre dostu davranışlarının belierlenmesi: İklim değişikliği örneği
- Tez No: 379965
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Güven, Ġklim DeğiĢikliği, Çevreye Yönelik Tutumlar, Belirsizlik, Epistemik Ġnançlar, Çevre Eğitimi, DavranıĢ, Knowledge, Confidence, Climate Change, Environmental Attitudes, Scepticism, Epistemic Beliefs, Environmental Education, Behavior
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının iklim değişikliği hakkındaki bilgi ve bilgiye duydukları güvenin, çevreye yönelik tutumlarının, iklim değişikliğine dair epistemik inançlarının, insan kaynaklı iklim değişikliği hakkındaki belirsizlik inançlarının ve iklim değişikliğine yönelik çevre dostu davranışlarının araştırılması ve çevre dostu davranışlarının belirleyicilerini araştırmaktır. Çalışmanın değişkenlerini değerlendirmek için bilgi ve bilgiye duyulan güven anketi, çevreye yönelik tutum anketi, iklim değişikliğine ilişkin epistemik inançlar anketi, insan kaynaklı iklim değişikliği hakkındaki belirsizlik inançları anketi ve çevre dostu davranış anketleri 1277 fen bilgisi öğretmeniyle uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumlarının, iklim değişikliğine ilişkin epistemik inançlarının ve insan kaynaklı iklim değişikliği hakkındaki belirsizlik inançlarının çevre dostu davranışlarını istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Fakat bu öğretmen adaylarının iklim değişikliği hakkındaki bilgilerinin çevre dostu davranışlarının önemli bir belirleyici olduğu bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is in twofold: (1) to explore pre-service science teacher's knowledge about climate change, environmental attitudes (ecocentric and anthropocentric), epistemic beliefs regarding climate change, uncertainty beliefs about the reality of anthropogenic climate change and pro-environmental behaviors towards climate change and (2) to investigate the significant determinants of pro-environmental behaviors towards climate change. Data collected from 1277 pre-service science teachers through knowledge and confidence in one's knowledge about climate change scale, environmental attitude (ecocentric and anthropocentric) scale, topic specific epistemic beliefs scale, uncertainty beliefs scale and pro-environmental behavior scale and analyzed using path analysis. Results indicated that ecocentric and anthropocentric attitudes, epistemic beliefs regarding climate change and uncertainty beliefs about the reality of anthropogenic climate change significantly predict pre-service science teachers' pro-environmental behavior towards climate change. However, knowledge about climate change was not found to significantly predictor of pro-environmental behavior among pre-service science teachers.