The possibility of arendtian action: Founding new public spaces in Fatsa 1979-80 and the occupy Wall Street movement
Arendtçi anlamda eylemin olanaklılığı: Fatsa 1979-80 ve Wall Street'i işgal et hareketi'nde yeni kamusal alanlar kurmak
  1. Tez No: 379972
  2. Yazar: MEHMET BURAK ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hannah Arendt, Eylem, Fatsa, Wall Street'i İşgal Et, Kamusal Alan, Hannah Arendt, Action, Fatsa, Occupy Wall Street, Public Space
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez verili bir kamusal alan olmadığı durumlarda Arendtçi anlamda eylemin olanaklılığını inceler. Tezin esas derdi, eylemin her zaman önceden kurulu bir kamusal alana muhtaç olduğunu öne süren, ana akım Arendtçi çerçevede eylem ve kamusallık ilişkisi okumasını sorgulamaya tabi tutmaktır. Bu bağlamda, bu tez Arendtçi eylemin devrimci ve kurucu niteliklerine odaklanır ve eylemin çerçevesini“yeni olanın yaratımı”olarak çizer. Tezi böylesi bir çerçeve üzerinde temellendirerek, herhangi bir siyasal müzakere ve katılım alanı mevcut olmasa bile, Arendtçi anlamda eylemin özgün kamusal-siyasal alan biçimleri oluşturabileceği ileri sürülmektedir. Bu tartışmayı genişletmek için, siyasal ve toplumsal hareketlerden iki olay ele alınır: İlk olarak, Fatsa'da 1979-80 döneminde, Fikri Sönmez'in belediye başkanı olmasıyla beraber ortaya çıkan Halk Komiteleri, eylemin ortak meselelerde eşsiz bir şeyler doğurabilme kapasitesini gösteren orijinal bir kamusal deneyim olarak yorumlanır. İkinci olarak, ABD'de 2011 yılında ortaya çıkan Wall Street'i İşgal Et Hareketi esnasında Zuccotti Park'ın işgal edilmesi, eylemin bir mesire alanını dinamik bir kolektif etkileşim alanına dönüştürdüğü alışılmışın dışında bir örnek teşkil eder. Buna ek olarak, her iki olay da kendiliğindenlik, çoğulluk, şiddete başvurmayan iktidar ve egemen olmayanlık gibi Arendtçi eyleme özgü belirli özelliklere göre değerlendirilir. Ayrıca, mevzu bahis deneyimlerin incelenmesi sosyal olan ve siyasal olan ile emek, iş ve eylem arasındaki Arendtçi kavramsal ayrımları eleştirmek için önemli detaylar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the possibility of Arendtian action without a pre-established public space. The major concern is to question the mainstream understanding of the relationship between action and publicness in Arendt's framework, which identifies action as always necessitating an already-given public space. In this context, this thesis focuses on the revolutionary and founding dimensions of Arendtian action and frames it as“the creation of the new”. Grounding the thesis on such framing, it is asserted that action in Arendtian sense is capable of establishing unique forms of public-political spaces even if there are not any existing spaces of deliberation and participation. To elaborate further on this debate, two cases from social and political movements are taken into account: First, the emergence of People's Committees in Fatsa which came into being with the mayorship of Fikri Sönmez in the period of 1979-80 is interpreted as an original type of public experience that demonstrates action's potential to give birth to something peculiar in human affairs. Second, the occupation of Zuccotti Park in the Occupy Wall Street Movement in the U.S. of 2011 constitutes a novel example in which action transforms a recreation site into a dynamic space of collective interaction. In addition, both cases are also reflected on with respect to certain features of Arendtian action such as spontaneity, plurality, non-violent power and non-sovereignty. Moreover, the examination of cases provides insights to criticize certain Arendtian conceptual separations between the social and the political as well as between labor, work and action.