Lami'î Maktel-i İmam Hüseyin inceleme-çeviri yazı-sözlük
Lâmi̇'î Maktel-i̇ iİmam Hüseyi̇n analysis-written translation dictionary
  1. Tez No: 380016
  2. Yazar: TUĞBA ERDEM AKKOYUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Hüseyin, Lâmi'î Çelebi, Maktel, Maktel-i İmâm Hüseyin, Mesnevi, İnceleme, Hz. Hüseyin, Maktel, Maktel-i İmam Hüseyin, Masnavi, Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu tezde Lâmi'î Çelebi'nin Maktel-i İmâm Hüseyin adlı mesnevisi çalışılmıştır. Lâmi'î Çelebi Bursalı olup XVI. yüzyıl divan şairidir. Doğum tarihi eserlerinden hareketle H 877/M 1472 olarak tespit edilmiştir. Âşık Çelebi dışında bütün kaynaklar Lâmi'î Çelebi'nin ölüm tarihini H 938/M 1532 olarak gösterirler. Şairin üzerinde çalıştığımız mesnevisi Maktel-i İmam Hüseyin'in Manisa İl Halk Kütüphanesi'nde 8375/1 numarada kayıtlı nüshasıdır. Bu çalışmada eserin çeviri yazısı ve incelemesi yapılmıştır. Eser, bilinen maktel türü muhtevasına uygun olarak yazılmıştır. Esasen maktellerin bir kişinin ölümü üzerine yazılan mersiye türü başlığı altında değerlendirilmesi gerekir. Fakat makteller Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'in şehit edilmesini anlatan eserlerin sayıca fazla ve belirli hususiyetlere sahip olması nedeniyle ayrı bir tür olarak gelişmiştir. Bu alanda yazılmış önemli eserlerden biri de Lâmi'î Çelebi'nin Maktel-i İmâm Hüseyin adlı mesnevisidir. Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edilmesini konu alması itibarıyla eser üzerinde çalışma yapılmıştır. Eser anılan muhtevasıyla ihmal edilemeyecek derecede kıymetli bir eserdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the masnavi of Lâmi'î Çelebi named Maktel-i İmam Hüseyin has been studied. Lâmi'î çelebi is from Bursa and he is 15th century ottoman poet. According to his works,his date of birth is known as H 877/M 1472. Apart from Âşık Çelebi, all sources show his date of death as H 938/M 1532. The masnavi of Maktel-i İmam Hüseyin which we study on is a copy that is soued in Manisa Public Library in number 8375/1. With this study,translatıon and inspection of this copy has been done. This work of art was written according to known type of maktel. Mainly, maktels must be evaluated under the title of elegiac poems which are written for someone's death. However, maktels developed as ananother type. This is because of that; there are lots of compositions which tell the story of being martyred of Hz. Hüseyin who is a son of Hz.Ali and grandson of Hz. Prophet andalso because of that maktels have some particular qualities. One of the works of art that was written in this scope is Lâmi'î Çelebi's masnavi named Maktel-i İmam Hüseyin. No scientific study has been done on this work of art up to the present. Because of the fact that it tells being martyred of Hz. Hüseyin in Kerbelâ, researches have been done on this work of art. With its content, it is a nonignorable precious work of art.