Aile Hekimliği uygulamasının hasta sağlığı üzerine etkisi:Nurdağı Aile Sağlığı Merkezi örneği
Family Medicine of patients health effects of application: Nurdaği Family Health Center case
  1. Tez No: 380015
  2. Yazar: YASEMİN KANTARCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Family Medicine, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Sağlık, Sağlık Evi, Sağlık Ocağı, FamilyMedicine, Primary Health Care, Health, Home Health, Health Center
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çağdaş sağlık sistemlerinin önde gelen amaçları arasında, birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik vererek, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği ve bu hizmetlerden herkesin ihtiyacı oranında yararlanmasını sağlamak ve böylece kişilerin yaşam kalitelerini ve sağlık standartlarını yükseltmek yer almaktadır. Sağlık sektöründeki çalışmaların temel amacı sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde; organize edilmesi, finansmanın sağlanması ve sunulmasının temin edilmesidir. Bu amaçlara ulaşmak için birinci basamak sağlık hizmetlerinin çağdaş bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi, yaygınlaştırılması ve tüm toplum bireyleri tarafından tercih edilebilir bir şekilde sunulması hedeflenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılına kadar insanların aile ve topluma dayalı temel sağlık hizmetlerine daha iyi ulaşabilmesini, 21. yüzyılda“Herkes İçin Sağlık”hedefleri arasında saymaktadır. Ülkemizde de bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla aileye dayalı temel sağlık hizmetlerini ve topluma dayalı temel sağlık hizmetlerini, görevleri net tanımlanmış ve gerekli eğitim ve beceri ile donanmış ekipler eliyle, entegre bir şekilde sunulması çalışmaları başlatılmıştır. Aile hekimliğinin hedefi, birinci basamak sağlık hizmetlerini, profesyonel bir ruhla ve toplumun katılımını sağlayacak bir biçimde, bireyin yaşadığı ve çalıştığı yerlerde koruyucu, tanı koyucu, tedavi ve rehabilite edici yönleri ile birlikte sunmaktır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, çalışan hekimler ile diğer sağlık elemanlarının özendirilmesi, birey ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak koruyucu sağlık sistemine ağırlık verilmesi ve kabul edilebilir sevk sisteminin uygulanması ana ilkelerdir. Birinci basamak hizmetlerinin etkili bir şekilde verilebilmesi, toplumun hastalık yükünü azaltmasının yanı sıra, ikinci ve üçüncü basamak tedavi kuruluşlarımızın da daha iyi ve kaliteli sağlık hizmeti ve sağlık eğitimi vermelerine fırsat tanıyacaktır. AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASININ HASTA SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ: NURDAĞI AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ÖRNEĞİ II Bu çalışmanın amacı, Aile hekimliği uygulamasının ülkemizdeki uygulanma yöntemi, yeri, önemi, ülkemiz sağlık sektörüne getirdiği değişikler ve ekonomik olarak sağladıklarının tespit edilmesidir. Ülkemizde bulunan Sağlık Ocağı ve Sağlık Evlerinde Aile Hekimliği uygulaması, Aile Hekimliği uygulamasıyla bu kurumlarda verilen sağlık hizmetlerindeki değişim, kurum ve çalışanlar açısından avantaj ve dezavantajları. Toplumun Aile Hekimliği uygulamasına olan ilgisi, talepleri ve halkın memnuniyet durumu, ve aile hekimliği uygulamasının etkin ve başarılı bir şekilde uygulanması için alınması gereken önlemlerin saptanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Among the leading objectives of modern health care system, giving priority to primary health care, health care accessibility and ensure the utilization rate of the needs of all of these services and thus lies to raise people's quality of life and health standards. The main objective of the work in the health sector of health services effectively, efficiently and in accordance with the equity; organizing, financing and provision is provided in the submission. Reorganization of primary health care with a contemporary approach to achieve these objectives, aims to disseminate and to be presented in a desirable manner by all members of the community. World Health Organization, up to 2010 people and families beter Access to primary health services in community-based, in the 21st century,“Health for All”is counted among the targets. In our country, family-based primary health care and community-based primary health care services in order to realize these goals, tasks clearly defined and necessary training and skills with armed teamsh and, to be presented in an integrated manner studies have been initiated. The goal of family medicine, primary health care services, in a way that provides a Professional spirit and community involvement, individuals live and the place where preventive, diagnostic, treatment and present with rehabilitative aspects. Developing continuing education of primary health care and strengthening, encouragin gother health personel working with physicians, individuals need to be given to preventive health care system by considering and applying acceptable referral system main principles. Primary care services effectively be given to the community as well as to reduce the burden of disease, our second andthird-line the rapy would provide beter organization and the opportunity to provide quality health care and heal the ducation. The purpose of this study, the implementation of family medicine in our country application method, location, importance, our country is to determine that they provide different and economically bring the health sector. Family Medicine practice in our country is located in the Health and Wellness Home, changes in the health services provided by the Family Medicine practice in these institutions, organizations and employees in terms of advantages and disadvantages. Interest in the practice of Family Medicine Society, and the public's demand for satisfaction status, and family medicine practice is to identify effective and necessary measures to be implemented successfully.