İş güvencesizliği ve Türk üniversite sisteminde araştırma görevlilerinin belirsizlikle mücadele stratejileri
Job insecurity and research assistants' struggle stretegies with uncertainty in Turkish university system
  1. Tez No: 380070
  2. Yazar: ESRA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKERİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: güvencesiz çalışma, iş güvencesizliği, yükseköğrenim, araştırma görevlileri, istihdam piyasası, precarious work, job insecurity, higher education, research assistants, labor market
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma işgücünün niteliğine ya da emeğin vasfına bakılmaksızın tüm çalışan gruplarını etkileyen ve iki boyutlu bir niteliğe sahip olan güvencesiz çalışmanın araştırma görevlilerinin kurumsal yapı içerisindeki ilişkilerine, sosyal yaşamlarını nasıl kurguladıklarına ve doktora eğitimleri sonrasında kariyerlerine devam etmek bakımından gelecek planlarına olan etkisi hakkındadır. Çalışma, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 50/d maddesine göre çalışan 15'i kadın, 9'u erkek olmak üzere toplam 24 araştırma görevlisi ile yapılan mülakatlardan elde edilen verilere dayanmaktadır. Araştırma sonuçları, güvencesiz çalışmanın; bireylere özgü olarak hissedilen öznel boyutunun ortaya çıkarak, kendileriyle mülakat yapılan araştırma görevlilerinin aile yaşantılarını, iktisadi tercihlerini, psikolojik ve fiziksel sağlıklarını büyük ölçüde etkilediğini göstermektedir. Ancak bunun yanı sıra, bireylerin dışında ortaya çıkan ve herkes için objektif koşullar oluşturduğu kabul edilen nesnel boyutun da tek bir yapı tarafından tayin edilmediği ve aynı kadro tipine tabi araştırma görevlilerinin güvencesiz çalışmayı birden fazla şekilde deneyimledikleri görülmektedir. Kurumsal yapı içerisinde oluşturulan belli türden ilişkiler ağının nesnel koşulları bozan bir etkisi bulunmaktadır. Dahası, aynı koşullar içerisinde olanların mevcut durumlarını değiştirebilen ilişkiler ağının bilim insanı yetiştirme politikası bakımından önemli aksaklıklara işaret ettiği ve güvencesiz çalışmayı tetikleyen yanlarıyla ortaya çıktığı görülmektedir. Güvencesiz çalışmanın doktora sonrası gelecek öngörüsü ve planlarına etkisinin ise araştırma görevlisinin meslek olarak icra ettiği bilimsel faaliyetin genel olarak istihdam piyasasındaki görünümüyle yakından ilişkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is about the impacts of the precarious work which has two dimensional feature and affects all the labor group regardless of either feature of labour force or qualify of labor, on the relationships of research assistants in organizational structure, how they build their social life and the future plans about maintaining their career after doctorate. The study is based on data which is obtained from interviews with 15 women and 9 men in total 24 research assistants who work according to 50/d article of Higher Education Act Code No. 2547. Research results show that precarious work effects the research assistants's who interviewed family life, economical preference, phsycological and psyhical health widely by emerging the subjective dimension which felt special to individuals. But in addition to this, it is seen that the objective dimension which is emerges apart from individuals and being accepted as constitute objective conditions for everyone is not determined by a single structure and research assistants who subject to same staff type experience the precarious work more than one way. Certain kind of network which is created in organizational structure has a ruining effect on objective conditions. Moreover, the network which can change current situation of the people who has same conditions indicates significant deficiencies for scientist training policy and emerges with the sides which triggering the precarious work. It is seen that the effect of precarious work on postdoctoral prediction and plans is closely related with appearance of scientific activity which is carried out by research assistant as a profession in labor market.