Bir örgütsel bağlılık türü olarak sendikal bağlılık ve bir sendika örneği
As a type of organizational commitment union commitment and an example of a trade union
- Tez No: 380115
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sendikal Bağlılık, Sendikal Doyum, Sendikadan Ayrılma Niyeti, Sendika, Bağlılık, Union Commitment, Union Satisfaction, Intention to Leave from the Union, Union, Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Psikolojisi ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sendikalar, çalışma yaşamında adaletin sağlanması, çalışanların çalışma koşullarının ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi hususunda önemli rol oynayan, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan örgütlenmelerdir. Sendikalar güçlerini üyelerinden almaktadır. Bu sebeple üyelerin sendikaya göstermiş oldukları bağlılık eğilimleri, sendikaların gücünü yansıtmaktadır. Sendikaların küreselleşen dünyada etkin bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için üyelerin sendikal doyumlarının ve sendikal bağlılıklarının sorgulanması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, sendika üyesi çalışanlar arasında sendikal doyum, sendikal bağlılık ve sendikadan ayrılma niyeti arasındaki ilişkileri belirlemek ve etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşabilmek için, metal sanayiinde örgütlü bir sendikanın üyesi olan toplam 636 çalışanın sendikal bağlılık, sendikal doyum ve sendikadan ayrılma niyeti düzeyleri belirlenerek, bazı demografik değişkenler açısından aralarındaki ilişki incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi seçilmiştir. Anket formunda demografik veriler, Sendikal Doyum Ölçeği, Sendikal Bağlılık Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar (frekans, ortalama, yüzde, standart sapma) ve t-testi, one-way Anova testi, Pearson Korelasyonu ve Stepwise Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sendika üyesi çalışanların sendikal doyum ve sendikal bağlılık düzeyleri arttıkça sendikadan ayrılma niyetlerinin azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Trade unions are the organizations which are indespensable element of democracy play an essential role in the matter of securing the justice in work life, improving the working conditions and living standards. Trade unions draw their strenght from members. Therefore the union members' taint of commitment to the union, shows the power of trade unions. In a globalized world trade unions need to question union satisfaction and union commitment in order to survive. The purpose of this study is to determine the relationship between union satisfaction, union commitment and intention to leave from the union among members and present the factors that affect. A total of 636 trade union members' levels of union commitment, union satisfaction and intention to leave from union are determined and the relationship between them in terms of some of the demographic variables are examined to achieve this purpose. Questionnaire methot is selected as a data collection. collection. In the questionnaire, there are the demographic datas, Union Satisfaction Scale, Union Commitment Scale and Intention to Leave from the Job Scale. At the analysis of the data, descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standart deviation), t-test, one-way ANOVA, Pearson Correlation and Stepwise Multiple Regression analysis are used. As a result of the research, when the levels of union satisfaction and union commitment of the unionized employees increase, it is determined that the levels of intention to leave from the union decrease.