Turizm destinasyonu yöneti(şi)minde kamu yönetiminin rolünün tespiti üzerine bir araştırma
A research on the role of public administration in tourism destination governance
  1. Tez No: 380192
  2. Yazar: SERKAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET SARIIŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Public Administration, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Destinasyonu, Turizm Destinasyon Yöneti(şi)mi, Kamu Yönetimi, Turizm, Tourism Destination, Tourism Destination Governance, Public Administration, Tourism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bir turizm destinasyonu; kamu yönetimi, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, turist, yerel toplum ve çevre olmak üzere altı ana bileşenden oluşmaktadır. Turizm destinasyonunun sahip olduğu doğal ve yapay kaynakların etkin bir şekilde yönetilerek, belirtilen her bir bileşen çıkarının optimum düzeyde karşılanması, etkili bir turizm destinasyonu yöneti(şi)mi açısından büyük önem arz etmektedir. Turizm destinasyonu yöneti(şi)mi sürecinde kamu yönetiminin rolü bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, turizm destinasyonu kavramı, özellikleri ve türleri; turizm destinasyonu yönetim yaklaşımları; kamu yönetimini oluşturan merkezi yönetim ve yerinden yönetim birimleri ele alınmaktadır. Türkiye'nin kamu yönetimini oluşturan merkezi yönetim ve yerinden yönetim birimlerinin, turizm destinasyonu yöneti(şi)mi sürecinde üstlenebileceği rolleri tespit etmek bu çalışmanın başlıca amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın turizm yazını açısından önemini; turizm destinasyonu ile turizm destinasyonu yöneti(şi)mi kavramlarını açıklık getirmesi ve turizmde kamu yönetiminin önemli bir konumda olduğuna bilimsel bir araştırmayla dikkat çekmesi şeklinde belirtmek mümkündür. Amacı bakımından keşfedici olan araştırmada nitel veriler kullanılmıştır. Bu araştırmada, olasılığa dayalı olmayan yargısal (kasıtlı/iradi) örnekleme yöntemlerinden olan“Ölçüt Örnekleme”yöntemi uygulanmıştır. Nitel verilere dayalı olan araştırmada, birincil verilerin elde edilmesinde görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplamak için görüşme yöntemi seçilmesinin temel nedeni, araştırılan konu hakkında uzman kişilerle araştırmacı tarafından yüz yüze derinlemesine görüşme gerçekleştirebilmek ve konu hakkında mümkün olabildiği ölçüde detaylı bilgiye ulaşılmak istenmesidir. Görüşme talebini kabul eden 20 kişiyle yüz yüze yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler betimsel analiz tekniği yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda, araştırmanın amaçlarına ulaşmak için hazırlanan genel ve özel araştırma sorularına yer verilmiş ve katılımcılar tarafından verilen yanıtlar“aynen aktarma”yoluyla betimsel olarak sunulmuştur. Araştırma sonucuna göre; turizm destinasyonu yöneti(şi)mi sürecinde, kamu yönetimi birimleri tarafından Türkiye, bölge, il ve yöre düzeyinde İcracı ya da Ricacı (İR) olarak üstlenilmesi gereken 34 rol belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A tourism destination is composed of public administration, NGOs, private sector, tourists, local communities and the environment. Natural and artificial sources of tourism destinations should be managed effectively in order to meet the interests of each component mentioned at optimum level that results in governance of tourism destination efficiently. The subject of this study is the role of public administration in the process of governance of tourism destination. In this context, the concept of tourism destination, features and types; tourism destination management approaches; central government and local government units that make up the public administration are discussed. The main objective of this study is identify the roles that should be undertaken by the central government and local government units forming Turkey's public administration in tourism destination governance process. In terms of literature, the study is important because of that tourism destination and tourism destination governance concepts are clarified and it is emphasized public administration has an important position in tourism with a scientific research. In terms of purpose this study is an exploratory research and qualitative data was used. In this research,“criterion sampling”, based on judicial (intentional/voluntary) sampling method, was applied. Interview method was used to obtain primary data. The main reason of choosing the interview method to collect data is to perform in-depth face to face interviews with experts on the subject investigated by researcher and to reach the detailed information as possible as on the subject. 20 semi-structured interviews were conducted by those accepted the request for an interview face to face. In this context, prepared the general and specific research questions were asked and the responses given by the participants were presented by descriptive statistics. According to the research results; in the process of tourism destination governance, 34 roles have been identified to be undertaken as an Implementer or Requesting (IR) by the public administration units in Turkey.