Güney Kore çalışma ilişkileri üzerine bir inceleme
A study upon employment relations of South Korea
- Tez No: 380197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Çalışma İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi, South Korea, Employment Relations, Human Resource Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kore, kültürel ve toplumsal yapısını uzun bir süre korumuş ve 20. yüzyılın başlarına kadar bağımsızlığını sürdürmeyi başarmıştır. 1910-1945 yılları arasında Japon sömürgesi olduğu dönemde siyasal açıdan baskı altında olmasına rağmen, Kore Savaşı'nın ardından Güney Kore'nin gelişim süreci başlamıştır. Güney Kore 1960'lı yılların başından itibaren uygulanmaya başlanılan ihracata dayalı sanayileşme modeli ile ekonomik anlamda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu ekonomik gelişmeler, Güney Kore'yi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmiştir. Demokratikleşme dönemine kadar çalışma ilişkileri ve insan kaynakları yönetimi devletin baskıcı politikaları altında şekillenmişken, demokratikleşme döneminde sendikal hareket, grev, toplu pazarlık ve emeğin çalışma ilişkilerindeki rolü ile ilgili ilerlemeler kaydedilmiştir. Buna rağmen 1997 yılında yaşanan Asya Krizi Güney Kore'de sendikalaşma oranlarının düşmesine neden olmuştur. Demokratikleşme dönemine kadar kıdeme dayalı insan kaynakları yönetiminin benimsendiği Güney Kore'de, bu dönemden sonra performansa dayalı insan kaynakları yönetimi anlayışına geçiş başlamıştır. 1997 yılında yaşanan Asya Krizi'nden sonra esnekleşme temelli ve performans odaklı insan kaynakları yönetimi uygulamaları Güney Kore'de yaygınlaşmıştır. Demokratikleşme dönemini başlarında güçlenen sendikal hareket, Güney Koreli şirketlerin perfomansa dayalı insan kaynakları yönetimini benimsemesiyle güç kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
Korea has preserved its cultural and societal structure for a long time and achieved to become independent until the beginning of the 20th century. Despite the political pressure in the period of Japanese colonisation between 1910 and 1945, the progression of South Korea has begun after the Korean War. South Korea has made substantial economic developments as a consequence of export-led industrialisation as from the beginning of 1960s. These economic developments transformed South Korea into one of the most devoloped countries in the world. Although employment relations and human resource management were formed under strict government policies until the democratization period, there have been developments regarding trade union movement, strikes, collective bargaining and the role of labor in employment relations in the democratization period. However, 1997 Asian financial crisis resulted in decline of unionization rates. Although seniority-based human resource management was adopted by South Korean firms until democratization period, the transformation towards performance based human resource management has begun in 1990s. After 1997 Asian financial crisis, flexibility and performance based human resource management practices have become more prevalent. Trade union movement which became more powerful at the beginning of democratization period, lost its effieciency after performance based human resource management had been adopted by South Korean firms.