Ötgütsel adalet ve örgütsel bağlılık (Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemşireleri örneği)
Antalya the effect of organizational commitment of organizational justice education and research hospital nurses sample
- Tez No: 380209
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Örgütsel bağlılığın sağlanabilmesi için, örgütsel adalet giderek önem kazanmış ve son yıllarda bir çalışma alanı haline gelmiştir. Çalışma alanı haline gelmesi ve konunun irdelenmesiyle birçok görüş oluşarak fikir ayrılıklarının oluşmasına neden olmuştur. Tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründede bu fikir ayrılıkları önemini korumaya devam etmektedir. Örgütlerde yönetim politikalarının verimli ve etkin işleyebilmesi için, çalışanların örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılık oluşumunu desteklemesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının, çalıştıkları kurumda terfi, tayin, ücret düzeyi, çalışma şartları, kaynakların bölüşümü, ödüllerin dağıtımı, performans değerlemesi vb.gibi unsurlardan dolayı adaletsizlik algılamaları durumunda motivasyon ve performans kaybına uğrayarak örgüte bağlılıklarının azalması kaçınılmaz olacaktır. Çalışanlar adaletsizliği algıladıkları zaman, bu adaletsizliğin boyutuna bağlı olarak çalıştıkları kuruma, amirlerine, arkadaşlarına ve tüm örgüte karşı olumsuz bir tutum takınmaktadırlar. Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi irdeleyen bu çalışmada ilk olarak örgütsel adalet kavramı, kapsamı, boyutları ve örgütsel adalet teorileri üzerine literatür taraması yapılarak, mesleki gözlem ve deneyimlerin ışığında yorumlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise örgütsel bağlılık kavramı, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, teorisyenlerin örgütsel bağlılık sınıflandırmaları ve örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık ilişkileri üzerine literatür taraması yapılarak, mesleki gözlem ve deneyimlerin ışığında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to ensure organizational commitment, organizational justice has become increasingly important in recent years and has become a field of study. Evaluated by field of study and by becoming they occur in many opinions has been cause of disagreement. As in all sectors in the health industry process that continues to be important differences of opinion. Organization to function efficiently and effectively in the management of policies, organizational justice perceptions of employees' organizational commitment is required to support the formation. Health care workers, they work in the institution, promotion, appointment, wage levels, working conditions, resource sharing, prize distribution, performance appraisal vb.gibi elements due to the injustice detection in the case of motivation and performance by losing the allegiance of the decline will be inevitable. Employees when they perceive injustice, this injustice, depending on the size of the institution they work, superiors, friends and all are negative attitudes towards the organization. Of organizational justice perceptions on organizational commitment in this study investigating the effects of organizational justice factor structure was examined first. To measure perceptions of organizational justice of health care workers, relationships with supervisors and employees that occur in relation to the size of Organizational Justice Scale was used. Explore the relationship between organizational justice and organizational commitment in this study first the concept of organizational justice, scope, size and organizational literature review was conducted on a theory of justice, has been interpreted in the light of professional observation and experience. In the second part of the study, the concept of organizational commitment, organizational commitment, factors affecting classification of organizational commitment and organizational justice theorists and organizational commitment literature review was conducted on relationships, professional observation and were interpreted in the light of experience Key Words : Organizational Justice, Organizational Commitment