İşgörenlerin adalet ve etik algıları açısından örgütsel güven ile örgütsel bağlılık ilişkisi
The relation of organizational trust and organizational commitment in terms of justice and ethical perceptions of employees
  1. Tez No: 249144
  2. Yazar: IŞIL GÖKÇE TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Etik, Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, Organizational Justice, Organizaitonal Ethics, Organizational Trust, Organizational Commitment, Hospitality Establishments
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, işgörenlerin örgüt içinde karşılaştıkları adaletli ve etik davranışlar sonucunda örgüte karşı oluşturdukları güven algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırmayla ilişkili literatür tarandıktan sonra, gözden geçirilip düzeltilmiş üç ölçek kullanılmıştır. Bunlardan birincisi; Moorman ve Niehoff tarafından geliştirilen adalet ölçeği, ikincisi; Brown, Trevino ve Harrison tarafından geliştirilen etik ölçeği, üçüncüsü; Mowday, Steers ve Porter tarafından geliştirilen örgütsel bağlılık ölçeğidir. Araştırmada adalet ve etik ölçütleriyle ölçülen güven için, adalet ve etik ile ilgili ölçeklerden yararlanılmıştır. Bu ölçekler, Antalya, Muğla ve Aydın'daki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleriyle tatil köylerine uygulanmıştır. Araştırma bulguları, frekans analizi, korelasyon analizi, determinasyon katsayısı, Duncan testi, t-testi ve ANOVA testleri kullanılarak bir istatistik paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada adalet ve etik ölçekleriyle ölçülen örgütsel güvenin örgütsel bağlılıkla ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşgörenlerin adalet, etik, güven ve bağlılık algılamalarının, yaş, eğitim, çalışma süresi ve departman değişkenlerine göre farklılaştığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the perception between trust and organizational commitment, which the employees form as a result of the fair and ethical behavior they meet within an organization. Subsequent to reviewing the related literature into the study, three scales which were revised and corrected were employed. The first of these is the scale of justice developed by Moorman and Niehoff , the second one is the scale of ethics developed by Brown, Trevino and Harrison, and the third one is the scale of organizational commitment. There was used no separate organizational trust scale, instead the scale of justice and ethics were made use of to collect data on organizational trust. These scales were implemented in four and five start hotel establishments along with holiday villages. The findings of the study were evaluated analyzed through a statistical package program, using frequency analysis, correlation analysis, determination coefficient, Duncan test, t-test and ANOVA. The level of significance was taken as 0,05. The result of the study reveals that there is a relation between organizational trust, measured through the scales of justice and ethics, and organizational commitment. It has also been found out that the perception of ethics, trust, justice and commitment differs by the variables of age, education, duration of employment and department.