Beden eğitimi öğretmenlerinin zaman yönetimi becerilerinin incelenmesi
Investigation of physical education teachers' time management skills
- Tez No: 380250
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H.MEHMET TUNÇKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmeni, zaman yönetimi, zaman, Physical education teachers, time management, time
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin genel zaman yönetimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Ayrıca çalışmada; cinsiyet, kıdem, eğitim durumu, çalışılan okul türü, medeni durum, kadro durumu, yaş ve zamanı iyi değerlendirme ile ilgili yayın okuma gibi çeşitli bağımsız değişkenlerin öğretmenlerin zaman yönetimi becerilerine etkilerini incelemek hedeflenmiştir. Araştırma grubunu, Trabzon il merkezindeki okullarda görev yapan toplam 175 (135 erkek, 40 kadın) Beden Eğitimi Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve Gözel (2009)'in Türkçe uyarlamasını ve geçerlik güvenirliğini yaptığı“Zaman Yönetimi Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak; bağımsız gruplar için t-testi kullanılmıştır. Ayrıca verilerin faktör analizi yapılırken KMO ve Bartlett testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, kadın beden eğitimi öğretmenlerinin erkek öğretmenlere göre zaman yönetimi konusunda daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Zaman yönetimi ile ilgili yayınları okuyan beden eğitimi öğretmenlerinin ilgili yayınları bazen okuyan öğretmenlere oranla zamanlarını yönetme, günlerini planlama ve işlerinin üstesinden gelme noktasında çok daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada zaman yönetimi ile ilgili yayınları okumayan beden eğitimi öğretmenine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the physical education teachers' opinion related to general time management. Also it was targeted to investigate the effects of some independent variables on teachers' time management abilities like; gender, seniority, education level, kind of school that working, marital status, status of position, age and reading related publication about utilizing the time. The study group was consisted from totally 175 (135 male and 40 female) Physical Education Teachers working in schools of Trabzon city center. In study“Personal Data Form”and Gözel (2009)'s“Time Management Inventory”that had been done reliability validity and adaptation to Turkish was used as data collection tools. T-test for independent groups was used as a statistical method to analyzing the data. Also KMO and Bartlett's test was used for factor analysis. According to the results of the study, it was find out that female physical education teachers were more success on the time management matters than male teachers. It was determined that physical education teachers that were reading related publications about time management were more success on planning their days and overcoming the issues than the subjects who were reading related publication sometimes. Furthermore, in the study it was not seen any physical education teachers that were not reading any publication about time management.