Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study on the relationship between the classroom management skills of primary school teachers and communication skills
- Tez No: 439908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKÜZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Sınıf Öğretmeni, Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetim Becerisi, İletişim Becerisi, Primary Class Teacher, Classroom Management, Classroom Management Skills, Communication Skills
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada, Diyarbakır ili merkez ilçelerindeki (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin, sınıf yönetimi becerileri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, tarama türünde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır ili dört merkez ilçedeki toplam 184 ilkokulda görev yapan 4552 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemini ise, dört merkez ilçeden aynı sayıda olmak koşuluyla rastgele yöntemle seçilen 24 ilkokulda görev yapan 478 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak,“Öğretmen İletişim Becerileri Ölçeği”ve“Sınıf Yönetimi Öğretmen Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen İletişim Becerileri Ölçeğinde 44 madde ve Empati, Saydamlık, Eşitlik, Etkinlik, Yeterlilik olmak üzere 5 alt boyut yer almaktadır. Sınıf Yönetimi Öğretmen Ölçeğinde ise 36 madde ve Sınıfın Fiziksel Düzeni, Öğrenme - Öğretme Süreci, Zaman Yönetimi, Davranış Yönetimi, Motivasyon olmak üzere 5 alt boyut yer almaktadır. Çalışmadan elde edilen verilerin SPSS (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde; (Bağımsız) Örneklemler t-Sınaması, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis H testi ve Mann Whitney-U sınaması kullanılmıştır. Bununla birlikte, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenleri yordama düzeylerini belirlemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulguları aşağıdaki biçimde özetlenebilir: Araştırmadan elde edilen bulgular; öğretmenlerin iletişim becerileri açısından kendilerini en çok yeterlilik iletişim boyutunda yeterli gördükleri, en az ise etkinlik iletişim boyutunda yeterli gördüklerini, yeterlilik, empati ve eşitlik iletişim becerileri açısından kendilerini çok yüksek düzeyde, etkinlik iletişim becerisi açısından ise yüksek düzeyde yeterli görmekle beraber iletişim becerileri açısından toplamda kendilerini çok yüksek düzeyde yeterli gördüklerini göstermektedir. Ayrıca iletişimin bütün alt boyutlarında kadınların lehine anlamlı farklılık olmakla birlikte, cinsiyet değişkeni açısından, her iki grubun saydamlık, yeterlilik, empati ve eşitlik bakımından kendilerini çok yüksek düzeyde yeterli gördükleri; her iki grubun etkinlik bakımından kendilerini yüksek düzeyde yeterli gördükleri; yaş değişkeni açısından, tüm yaş gruplarındaki öğretmenlerin empati, saydamlık, eşitlik ve yeterlilik becerileri bakımından kendilerini çok yüksek düzeyde, etkinlik iletişim becerisi bakımından ise yüksek düzeyde yeterli gördükleri; mesleki kıdem değişkeni açısından, empati ve saydamlık becerisi bakımından kendilerini çok yüksek, etkinlik, yeterlilik yüksek düzeyde yeterli gördükleri; mezuniyet değişkeni açısından, empati, saydamlık, eşitlik ve yeterlilik bakımından kendilerini çok yüksek, etkinlik becerilerini yüksek düzeyde yeterli gördükleri; okuttuğu sınıf bakımından, empati, saydamlık, eşitlik ve yeterlilik iletişim becerilerini çok yüksek düzeyde, etkinlik becerilerini ise yüksek düzeyde yeterli gördükleri; sınıf mevcutları değişkenine göre, empati, saydamlık, eşitlik, yeterlilik ve etkinlik iletişim becerilerini düşük gördükleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Sınıf yönetimi becerileri açısından ise öğretmenlerin kendilerini en çok motivasyon boyutunda yeterli gördükleri, en az ise sınıfın fiziksel düzeni boyutunda yeterli gördükleri, diğer sınıf yönetimi becerileri açısından ise azalan bir sırada sırasıyla; davranış yönetimi, öğrenme-öğretme süreci ve zaman yönetimi açısından kendilerini yeterli gördüklerini, toplamda kendilerini çok yüksek düzeyde yeterli gördüklerini göstermektedir. Ayrıca cinsiyet değişkeni açısından, kadın öğretmenlerin sınıfın fiziksel düzeni, öğrenme-öğretme süreci, zaman yönetimi, davranış yönetimi ve motivasyon gibi sınıf yönetimi becerilerine ilişkin tüm boyutlardaki sıra ortalamalarının erkek öğretmenlerden daha yüksek olduğu, yaş değişkeni açısından, tüm yaş gruplarındaki öğretmenlerin söz konusu boyutlardaki beceriler bakımından kendilerini çok yüksek düzeyde yeterli gördükleri; mesleki kıdem, mezuniyet değişkeni ve okuttuğu sınıf değişkeni açısından, beş alt boyutta da kendilerini çok yüksek düzeyde yeterli gördükleri; sınıf mevcudu değişkeni açısından, sınıf yönetiminin bütün alt boyutları bakımından düşük gördükleri sonuçlarına ulaşılmıştır. İletişim becerileri ve sınıf yönetim becerileri arasındaki ilişkilere yönelik elde edilen sonuçlar, iletişim becerisinin sınıf yönetimi becerisini pozitif yönde etkilediğini ve iletişim becerisinin sınıf yönetimi becerisini yordadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Diyarbakir central districts (Bonds, Kayapınar, Sur, Akdeniz) among classroom teachers in primary schools, the relation between classroom management skills and communication skills were examined. The research is a descriptive study in the scan type. The population of the study, 2014-2015 academic year in Diyarbakir province has created 4552 classroom teachers who work in primary toplam184 four centers in the county. The sample, provided that the same number of randomly formed four central districts selected 478 teachers working in 24 primary schools. As data collection tool,“Teachers' Communication Skills Scale”and“Teacher Classroom Management Scale”is used. Teachers' Communication Skills Scale Article 44 and empathy, transparency, equity, effectiveness, located five subscales, including competence. Teachers in the Classroom Management Scale 36 items and the physical layout of the classroom, Learning - Teaching Process, Time Management, Behavior Management, is located five subscales, including motivation. SPSS data obtained from the study (Statistical Package for the Social Sciences) were analyzed with the software package. In the analysis of data; (Independent) Sample t-Test, One-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal-Wallis H test and Mann-Whitney U test was used. However, the dependent variable to determine the level of independent variables predictive Multiple Linear Regression Analysis was conducted. The research findings can be summarized as follows: The findings obtained from the study; teachers' communication skills in terms of what they see themselves enough in most adequacy communication size, they saw at least if there is enough in the effectiveness of communication size, competence, empathy and equality, communication skills, in terms of their very high level of effectiveness of communication is in terms of skills in total in terms of communication skills, but saw enough at a high level themselves It shows that they see very high enough. Although communication is also a significant difference in favor of women in all dimensions, in terms of gender, both groups of transparency, competence, empathy, respect and equality they see themselves very high enough; Both groups see themselves enough in terms of efficiency at a high level; age variable in terms of teachers' empathy in all age groups, transparency, equality and respect themselves in a very high level of competence skills, communication skills, in terms of the activities they deem sufficient at a high level; variable in terms of seniority, in terms of their ability to empathize and very high transparency, efficiency, they see a high level of proficiency sufficient; in terms of graduation variable, empathy, transparency, equity and adequacy in terms of adequate skills they see themselves very high efficiency at a high level; in terms of the class that read, empathy, transparency, equality and communication skills at a very high level of competence, the activities they deem adequate skills at a high level; According to the variable class sizes, empathy, transparency, equity, adequacy and effectiveness of their communication skills it has been achieved lower results they see. In terms of classroom management skills of teachers see themselves in the most motivation enough size, at least if they see enough of the physical layout of the size of the class, and other classes in terms of management skills in descending order; behavior management, teaching-learning process and they see themselves adequately in terms of time management, total shows that they see themselves very high enough also in terms of gender, physical layout of the class of female teachers, teaching-learning process, time management, behavior management and motivation, such as classroom management skills as well as for all sizes of male teachers is higher than average, in terms of the age variable, teachers of all age groups in terms of the skills they see themselves in these very high levels of adequate size; seniority, and in terms of the class graduation variable variables studied, they see themselves in five subscales very high enough; class in terms of the current variable, in terms of all the dimensions of classroom management reached the conclusion that see low. The results obtained for the relationship between communication skills and classroom management skills, communication skills in classroom management skills that the positive effect of classroom management skills and communication skills reveals that procedure.