Osmaniye yöresi ballarının palinolojik ve fizikokimyasal parametreler yönünden araştırılması
Pollen and physico-chemical for the parameters analyses of honey in osmaniye region
  1. Tez No: 380355
  2. Yazar: IŞIL YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES ÇENET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Honey, Phsicochemical and Pollen analysis, Osmaniye
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
2012 ve 2013 yılları arasında Osmaniye ili ve ilçelerinden 23 bal örneği yöre arıcılarından alınmıştır ve bu örneklere polen ve fizikokimyasal analizler yapılmıştır. Polen analizi sonucunda 48 familyaya ait 119 takson teşhis edilmiştir. Bal örneklerinde dominant polene sahip taksonlar; Asteraceae, Carduus sp. , Fabaceae, Medicago sp. , Liliaceae, Asphodelus sp. , Plantaginaceae, Plantago sp.'dir. 23 bal örneğinde poleni en çok görülen taksonlar, Asteraceae, Centaurea spp. , Cichorium intybus, Cistaceae, Cistus sp. , Fabaceae, Medicago sp. , Trifolium sp. , Vicia sp. , Lamiaceae Thymus sp. , Poaceae, Zea mays. , Rutaceae Citrus sp. , Salicaceae Salix sp.' dir. Yapılan fizikokimyasal analizler sonucunda bulunan değerlerin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ve Avrupa Birliği standartlarına göre uygunluğu değerlendirilmiştir. Buna göre analiz edilen bal örnekleri nem, asitlik, pH, brix, elektriksel iletkenlik bakımından incelendiğinde Avrupa Birliği standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu görülmüştür. Avrupa Birliği standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Bal, Balda Fizikokimyasal ve Palinolojik Analizler, Osmaniye
Özet (Çeviri)
23 honey samples were taken from Osmaniye and six different localities in 2012-2013 and pollen and physico-chemical analysis performed on these samples. Following the polen analysis, 119 taxa belonging to 48 families were detected. In samples, dominant polen types were Asteraceae, Carduus sp. , Fabaceae, Medicago sp. , Liliaceae, Asphodelus sp. , Plantaginaceae, Plantago sp. Asteraceae, Centaurea spp. , Cichorium intybus, Cistaceae, Cistus sp. , Fabaceae, Medicago sp. , Trifolium sp. , Vicia sp. , Lamiaceae Thymus sp. , Poaceae, Zea mays. , Rutaceae Citrus sp. , Salicaceae Salix sp. were the most represented taxas. The value in the results of the physicochemical analysis have been evaluated according to Turkish Food Codex Communique of Honey and the European Union standards. Accordingly, our honey samples moisture, acidity, pH, brix, electrical conductivity standarts is appropriate to term of the European Union and Turkish Food Codex Communique of Honey.