Fabry perot tayfölçerleri ve galaktik h- α gözlemleri
Fabry perot spectrometers and galactic hα observations
  1. Tez No: 380358
  2. Yazar: FATİH MEHMET OFLAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldızlararası Ortam, HII Bölgeleri, Gezegenimsi Bulutsular, Fabry-Perot Tayfölçerleri, DEFPOS, Veri Analizi, Interstellar medium, HII regions, Planetary Nebulae, Fabry-Perot Spectrometer, DEFPOS, Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Hα (=6563Å) tayf çizgi kullanılarak on farklı HII Bölgesi ve Gezegenimsi Bulutsudan (NGC40, NGC281, NGC6210, NGC6618, NGC6720, NGC6781, NGC6888, NGC6992, NGC7000 ve NGC7635) alınan tayfların analizleri yapılmıştır. Gözlemlerimizde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) bulunan RTT150 teleskopunun (f/48) coude çıkışına yerleştirilen DEFPOS Fabry-Perot tayfölçeri kullanılmıştır. Tayfölçer ile birlikte 2048x2048 piksel boyutlu termoelektrik (TE) soğutmalı Andor iKon-L CCD görüntüleme kamerası kullanılmıştır. Tayfların parlaklık kalibrasyonu için NGC7000 bulutsusundan (2000=20h58m04s.0, δ2000=+44◦35′43′′.0) 4 açı dakikalık bölgesinden alınan tayflar kullanılmıştır. Tüm verilerin parlaklık, yarı genişlik (FWHM) ve LSR'a göre hız değerleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, NGC6888 gezegenimsi bulutsusu en sönük (83.79R), NGC6618 gezegenimsi bulutsusu en parlak (8923.38R) olarak bulunmuştur. Elde edilen tüm kaynakların hız ve yarı genişlik değerleri literatürde verilen sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the general properties of H (=6563Å) spectral lines from ten different HII regions and planetary nebulae (NGC40, NGC281, NGC6210, NGC6618, NGC6720, NGC6781, NGC6888, NGC6992, NGC7000, and NGC7635). The DEFPOS Fabry-Perot spectrometer, locateted at the f/48 coudé focus of the RTT150 telescope at TUBITAK National Observatory (TUG) in Antalya/Turkey, was used in our observations. Along with the spectrometer, we have used a new 2048x2048 Andor iKon-L CCD imaging camera with TE cooling. For intensity calibration of the data, we used spectral lines obtained from NGC7000 emission nebula (2000=20h58m04s.0,δ2000=+44◦35′43′′.0) with FOV of 4arcmin. We determined values of the intensity, the full weight half maximum (FWHM), and the radial velocity with respect to LSR for all data. After detailed data analysis we have found that NGC6888 planetary nebula was one of the faintest intensity value of 83.79 R and NGC6618 was the brightest (8923.38R) one within our sources. The line width and radial velocity values obtained from our data were compared with early results from literature and these results were seen to be in close agreement with them.