Nükleer füzyon enerjisi üreten reaksiyonlarda kullanılan çekirdeklerin yapılarının incelenmesi
Investigation of nuclear structure with using of the reactions on the nuclear fusion energy production
- Tez No: 380362
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP TEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer, nükleer füzyon, reaksiyon, proton, nötron, Nuclear, nuclear fusion reaction, proton, neutron
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Nükleer füzyon enerjisi gelecekte enerji kaynaklarından biri olabilir. Ekonomik ve verimli bir füzyon güç santralinin olabilmesi için trityum üretiminin kendi kendine yetmesi gereklidir. Ticari bir (D-T) bir füzyon reaktörü için trityum üretim oranı 1,05 ten daha büyük olmalıdır. Trityum doğal olarak bulunan bir element değildir. Trityum, Lityum çekirdeğinin nötronlarla bombardımanından oluşan reaksiyonlarla elde edilebilir. Bu çalışmada Füzyon enerji üretiminde kullanılabilecek hafif, 4He ve 6,7Li çekirdeklerin taban durum özellikleri Skyrme - Hartree – Fock yöntemi ile incelendi. Bu çekirdeklerin nötron ve proton yoğunlukları iki-cisim nükleon-nükleon etkileşmesini temsil eden SKM*, S3 ve T3 parametre grubu kullanılarak elde edildi. Hesaplanan ve elde edilen sonuçlar tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Nuclear fusion can be one of the most attractives ources of energy in the future. Tritium self-sufficiency must be main tained for a commercial fusion powerplant. For self-sustaining (D-T) fusion driver tritium breeding ratio should be greater than 1.05 Trityum. In this thesis, ground state features of the 4He and 6,7Li nucleus which most widely used fusion energy research have been in vestigated by using Skyrme, Hartree – Fock method, and the rotical results have been compared and all values gathered have been analysied. In this calculations method, neutron and proton density of the target nucleus 4He and 6,7Li was obtained from Hartree-Fock approach using Skyrme type forces where approximate field approach was taken into consideration. The results obtained were analysed by comparing the results.