Türkiye'de 1980 sonrası dönemde para politikası uygulamalarının işsizlik üzerine etkileri
Impacts of monetary policy applications on unemployment after 1980 in Turkey
  1. Tez No: 380684
  2. Yazar: MURAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para politikası, İşsizlik, Enflasyon, Para Politikası Uygulamaları, Phillips Eğrisi, Monetary Policy, Unemployment, Inflation, Monetary Policy Applications, Phillips Curve
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye'nin en önde gelen sorunlarından birisi işsizliktir. İşsizlik sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de sorun haline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, para politikası uygulamalarının işgücü piyasaları üzerindeki etkisini genel hatlarıyla açıklamaktır. Bu amaca uygun olarak, 2003-2013 arasındaki veriler kullanılarak para politikasının işsizlik üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle kullanılan kavramlar açıklanmış, Türkiye ve başka ülkelerde yapılan çalışmalar karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan hipotez“para politikası işsizliği önlemede etkilidir”olup yapılan ekonometrik çalışma sonucunda para politikası ve işsizlik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Mass unemployment is a leading indicator for all economy. This indicator has negative effects for all advanced countries and developing countries like Turkey. Main goal of this thesis explain the general effects of monetary policy applications on mass unemployment. According to this goal, researched data of monetary policy last 10 years period between 2003-2013 whether effect of monetary policy on mass unemployment. Firstly has explained all concepts which are used in this thesis and were compared monetary policy drives in Turkey and other countries. Main hypothesis of this thesis“Monetary policy is an effective drive to reduce negative effects of mass unemployment”. As a result of this econometric study were not founded any directly relationship between the monetary policy and mass unemployment.