Kazıklı temellerde grup etkisinin model deneylerle araştırılması
Investigation of group effect with model piled foundations
- Tez No: 380961
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: çevre sürtünmesi direnci, grup etkisi, kazık grubu, kazık yükleme deneyi, kazıklı radye sistemi, kumlu zemin, model deney, tekil kazık, uç direnci, yük hücresi, group effect, load cell, model test, pile groups, pile load test, pile point capacity, pile skin resistance, piled raft system, sandy soil, single pile
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu tez kapsamında tekil kazıkların, kazık gruplarının ve kazıklı radye sisteminin eksenel yükler altındaki davranışı incelenmiştir. Deneyler, kumlu zemin (SP, γs=27 kN/m3, Dr=%52.6, c=0, Ø=41°) içerisinde ve yerinde imal edilmiş betonarme kazıklar kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca deneylerde kazıkların çeşitli yerlerine yük hücresi yerleştirilerek hem uç direnci hem de çevre sürtünmesi direnci ayrı ayrı bulunmuştur. Tekil kazık yükleme deneyleri farklı çap ve boydaki 4 adet kazık kullanılarak yapılmıştır. Kazık grubu deneylerinde bu kazıklar kullanılarak 2, 3 ve 4 kazıktan oluşan kazık grupları eksenel olarak yüklenmiştir. Kazık grubu deneylerinde kazıklar arası mesafe 2D, 3D ve 4D olarak seçilmiştir. Kazıklı radye sistemi deneylerinde ise radye temelin altına 2, 3 ve 4 adet kazık yerleştirilerek eksenel yükleme yapılmıştır. Bu deneylerde de kazıklar arası mesafe 2D, 3D ve 4D olarak seçilmiştir. Bu tez kapsamında bulunan en önemli sonuçlardan biri şudur: Tekil kazıklarda çevre sürtünmesi direnci hesaplanırken teorik hesaplar ile deney sonuçları arasında oldukça büyük farklar çıkmıştır. Bu nedenle çevre sürtünmesi direnci hesaplanırken yanal zemin basıcı katsayısı, K yerine K0 ile Kp arasında bir değerin kullanılması daha uygun olacaktır. Bu tez kapsamında bulunan en önemli sonuçlardan bir diğeri de şudur: Kazık grubunun taşıma gücü bulunurken genel yaklaşım kazıklar arasında etkileşim olduğundan grup veriminin 1'den küçük olacağı yönündedir. Fakat bu yaklaşımda zemin cinsi ile kazıklardan çevre zeminine ve diğer kazıklara aktarılan gerilmeler ihmal edilmektedir. Deneysel çalışmaların sonucunda kumlu zeminlerdeki kazık grubunun verimi 1'den büyük bulunmuştur. Ayrıca bu tez kapsamında kumlu zeminlerdeki kazık grubunun davranışı da açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the behavior of the single piles, pile groups and piled raft system are investigated under axial loadings. All of the experiments are performed in sandy soil (SP, γs=27 kN/m3, Dr=%52.6, c=0, Ø=41°) using cast-in-place bored piles. In addition, load ceels are placed into various parts of the pile and pile skin resistance and pile point capacity are measured separately. Loading tests of single piles are performed using 4 piles have different pile length and pile diameter. These piles are used in the pile group loading tests consisting of 2, 3 and 4 piles. Pile spacings are choosen as 2D, 3D and 4D in the each pile group. In the piled raft experiments, 2, 3 and 4 of the piles placed under the mat foundation. Pile spacings are also chosen same with the pile groups. One of the most important finding of this thesis is that: There is a great difference among the theoretical calculations and experimental results in terms of pile skin resistance of single piles. Thus, instead of the lateral eart pressure coefficient, K using the value between K0 and Kp is recommended while estimating pile skin resistance. The another most important finding of this thesis is that: The overall approach on the pile group behaviour is pile group efficiency is smaller than 1 because of the group effect. In this approach, however, soil type and the pressures transferred into the soil and to other piles are ignored. As a result of the experimental studies group efficiency is found bigger than 1 for sandy soils. In addition, the behavior of the pile groups in sany soil is clarified in this thesis.