Mobbinge neden olan etmenler ve mobbingle başa çıkma yöntemleri: Adana ilçeleri kamu hastanelerinde bir çalışma
Factors causing mobbing and methods to tackle mobbing: Public hospi̇tals of Adana provinces
  1. Tez No: 381110
  2. Yazar: ÖZLEM ÇINGIRLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Sağlıkta Mobbing, Mobbing Nedenleri, Mobbingle Başaçıkma, Mobbing, Psychological Violence, Mobbing in Healthcare, Reasons ofMobbing, Tackling Mobbing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, mobbing (psikolojik şiddet)'e neden olan etkenlerin, demografik değişkenler karşısında değişim gösterip göstermediğini saptamak ve mobbing ile başa çıkma yöntemleri hakkında önerilerde bulunmaktır. Çalışmada, mobbing kavramı hakkında bilgi verilmiş, mobbinge ortam hazırlayan nedenler anlatılarak, Adana Kamu hastanelerinde Doktor, Ebe-Hemşire ve Sekreterlik bölümünde çalışanların mobbing algısı tespit edilmiş, mobbinge maruz kalma durumunda bunun örgüt yapısı ile ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca mobbing ile başa çıkma yöntemleri analiz edilmiştir. Araştırmanın evreni, Mart 2014'te Adana İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı devlet hastanelerinin (akademik personel hariç) Doktor, Ebe-Hemşire ve Sekreterlik bölümünde görevini sürdüren 3353 çalışandır. Geliştirilen mobbing algı ölçeği ile anketi 425 kişi doldurarak uygulamaya katılmıştır. Analiz kısmında ise 405 anket dikkate alınmıştır. Araştırmada veriler, SPSS 20.0 programında, yüzde, ortalama, frekans, standart sapma, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve“t”testinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında; genel olarak, Adana İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı devlet hastaneleri çalışanlarının, ankette belirtilen davranışlara düşük düzeyde maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Çalışanların, mobbing algılarıyla ve mobbinge neden olan etmenlerle ilgili tutumlarının demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca ankete göre, yönetim ve çalışanlar arasında iletişim kopukluğu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to state whether the factors causing mobbing (psychological violence) show change depending on demographical variables and put forward recommendations about methods to tackle mobbing. In the scope of the study, information concerning the phenomenon of mobbing is provided, the reasons which pave the way for mobbing has been stated, the perceptions of mobbing among doctors' and midwifes/nurses working at state hospitals of Adana province have been determined, the relationship between mobbing and organizational structure have been investigated. The target population of the study is 3353 staff working at state hospitals who the belong to General Secretary of Adana Province State Hospitals Union as doctors and midwifes/nurses (excluding academicians) and hospital secretaries. 425 participants were included to the study by taking the perception scale and survey. In the analysis part, 405 respondents were considered. Research data was analyzed using SPSS 20.0 package program, with the help of which frequencies, percentages, averages, standard deviation, one-way analysis of variance (ANOVA), and“t”test. The overall findings of the study suggest that the staff working at state hospitals which belong to General Secretary of Adana Province State Hospitals Union have rarely been exposed to the behaviors indicated in the survey. Perceptions of mobbing and factors contributing to mobbing of the participants have been determined to vary depending on demographical features. Furthermore, it has been observed that there is a lack of communication between managment and staff.