Huşeng-i Golşiri'nin Berre-i Gomşode-i Râî adlı romanındaki bağlaçlar
Conjunctions in Hushengi Golshiri's novel Rai's lost lamb
- Tez No: 780452
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fars Dili ve edebiyat, Modern İran Edebiyatı, Roman yazarlığı, Bağlaçlar, Persian Language and Literature, Modern İranian literature, Novel writing, Conjunctions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Modern İran Edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Hûşeng-i Golşîrî'nin Berre-i Gom Şode-i Râî adlı eserini, hayatını ve eserlerini konu aldığımız çalışmada yazarın hikâye ve roman yazarlığından anlatıldı. Eserlerindeki ana temalara ve diline değinildi. Giriş bölümünde 20. Yy İran edebiyatından oluşumundan bahsedildi. Birinci bölümde Hûşeng-i Golşîrî'nin hayatı, hikâye kitapları, romanları, makaleleri, eleştirileri, senaryoları, şiirleri ve yazarın başka dile çevrilen eserlerine değinildi. Ayrıca yazarın dili, üslubu ve edebi kişiliği hakkında bilgi verildi İkinci bölümde ise yazarın en güzel romanlarından biri olan Berre-i Gom Şode-i Râî (Râî'nin Kayıp Kuzusu) romanının Türkçeye tercümesi yapıldı. Üçüncü bölümde Hûşeng-i Golşîrî'nin Berre-i Gom Şode-i Râî adlı romaınında yer alan bağlaçlar incelendi. Hûşeng-i Golşîrî çağdaş dönemin en önemli kurgu yazarlarından biridir. Onu diğerlerinden farklı kılan şey, özel bir anlatım tekniğine ve tarzına sahip olmasıdır. Golşîrî'nin genel olarak üslubu canlı, hareketli, renkli ve özgündür. Hûşeng-i Golşîrî, sadece öykü ya da roman alanında eser vermemiş, edebiyatın her alanında ürün sahibi olmuş az sayıdaki yazarlardandır. Bu özelliği, onu daha da ilgi çekici hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, in which we focus on the work, life and Works of Hushengi Golshiri, one of the most important representatives of modern Iranian literature, called Rai's lost lamb, the author's story and novel writind is explained. The main themes and language of his works mentioned. In the introduction part, the formation of 20th century Iranian literature was mentioned. In the firs part, the life, story boks, novels, articles, criticisms, screenplays, poems and translated works of author were mentioned. .ın addition, information was given about the author's language, style and literary personality. In the second part, one of the most beautiful novels of the autor, Rai's lost lamb, was translated into Turkish. In the third part, the conjucctions in the novel Rai's lost lamb were examined. Husheng Golshiri is one of the most important fiction writers of the contemporary period. What makes it different from others is that it has a special expressive technique and style. The general style of Golshiri is lively,animated colorful and original. Husheng Golshiri is one of the few writers who did not only work in the field of short stories or novels but also had a product in every field of literature. This feature makes it even more insteresting.