19. yüzyıl âşık şiirinde sevgili (Seyranî, Ruhsatî ve Dadaloğlu)
Valenti̇ne moti̇f i̇n mi̇nstrel poem i̇n 19.th century (Seyranî, Ruhsatî and Dadaloğlu)
  1. Tez No: 381187
  2. Yazar: ADEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 19.yüzyıl saz şiiri, sevgili, sevgili motifi, Seyranî, Ruhsatî, Dadaloğlu, The poem of long necklute of 19.th century, long neck lute poem, mistrel valentine, Seyranî, Ruhsatî, Dadaloğlu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Türk Halk Edebiyatı, binlerce yıl öncesine dayanan köklü bir edebiyattır. Bu edebiyatın vazgeçilmez motifi ise sevgilidir. Bu çalışmamızda 19. yüzyılın önemli şairlerinden olan Seyranî, Dadaloğlu ve Ruhsatî'nin şiirleri esas alınarak, 19. yüzyılda sevgili ve sevgiliye ait unsurlar incelenmiştir. Bu unsurlar; sevgilinin fiziki özellikleri, karakter özellikleri, yaşadığı mekânlar, zamanlar, kullandığı aksesuarlar ve araç gereçler, soyu gibi sevgiliye ait temel ögelerdir. Çalışmamızın amacı 19. yüzyıl âşık şiirinin karakteristik özelliklerini taşıyan üç âşıktan hareketle dönemin sevgili ve sevgiliye ait hususiyetlerinitespit etmek ve söz konusu dönemi aydınlatmaktır. Çalışmanın neticesinde, 19. yüzyıl şiirindeki sevgiliye ait unsurlar belirlenmiş ve bu unsurlar ışığında sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Literature is an established literature which dates back thousands of years ago. Indispensable motive of this literature is“belowed”. In this study, beloved and elements of beloved in the 19. century have been discussed in details based on the poems of Seyranî, Dadaloğlu and Ruhsatî, who were outstanding poets of 19. century. These elements are the physical characteristics of the belowed, personality traits, places and time in which she lived, accessories and tools she used and some other basic elements such as her ancestry. The objective of our study is to narrate the characteristics and elements of beloved with respect to the period and to enlighten the so-called period with reference to three minstrels who had the characteristic features of minstrel poems of 19. century. As result of this study, elements of beloved in the 19. century have been determined and in the light of these elements, some conclusions have been drawn.