Osmanlı Döneminde İngilizlere Türkçe öğretimi
Teaching Turkish to English during the Ottoman Period
  1. Tez No: 381203
  2. Yazar: ERHAN YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizlere Türkçe öğretimi, Türkçe öğretim yöntemleri, betimselanaliz, nitel analiz, yabancılara Türkçe öğretimi, Türkçe öğretimi, teaching Turkish to English, Turkish teaching methods, descriptive analysis, teaching Turkish
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmanın amacı Osmanlı döneminde İngilizlere Türkçe öğretimi için yazılan Türkçe öğretim kitaplarından yola çıkılarak o dönemde İngilizlere yönelik Türkçe öğretim yöntemlerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilere ulaşmada doküman analizi; verilerin incelenmesinde ise betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada Osmanlı döneminde İngilizlere Türkçe öğretmek amacıyla İngilizce yazılan 16 kitap incelenmiş ve sonuçlar ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada;“Osmanlı döneminde İngilizlere Türkçeyi öğretmek amacıyla ne tür metotlar uygulanmıştır?”sorusuna cevap aranmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılan araştırmada elde edilen verilerin analizi için betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Kitaplar incelendiğinde genel olarak dil bilgisi çeviri yöntemi kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is To benefit from the Turkish education books for the teaching of English to Turkish during the Ottoman period and to determine Turkish teaching methods for English at that time. Qualitative research methods were used in this study. Access to data document analysis; for analysis of data, descriptive analysis and content analysis was used. In this study, 16 books were examined which was written in English to teach Turkish to English during the Ottoman period. The results has tried to put through. In the first part of the study,“Research Problems”,“Subject of Research”,“Research Objectives”,“The Importance of Research”“Limitations of the Study”,“Research Assumptions”,“Definitions”and“Literature”section contains. In the second part of the study teaching Turkish to foreigners, in the third part of the study methods were processed. The findings of the research are discussed in the fifth section. Proposals have been made according to the obtained results.