Cari açığın nedenleri ve Türk bankacılık sistemine etkileri
The causes of current account deficit and effects on the Turkish banking system
- Tez No: 381276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVER DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cari açığın sürdürülebilirliği, cari açığın belirleyicileri, cari açık ve bankacılık ilişkisi, gelişmekte olan ülkelerde cari dengesizlikle
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Cari işlemler hesabı ödemeler bilançosunun bir bölümünü oluşturmakta ve bir ülkenin makro ekonomik performansının önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Türkiye gibi ülkelerde ekonomik büyüme cari açık verilerek sağlanmaktadır. Ekonomik büyümenin sürekliliği için cari açığın belirleyicilerinin dikkatli bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Bu tezin amacı, Türkiye'de cari açığın belirleyicilerini saptamak, cari açığın bankacılık sektörü ile ilişkisini incelemek ve cari açığın sürdürülebilirliği için öneriler geliştirmektir. Buna bağlı olarak, ilk bölümde ödemeler dengesinin kavramsal bir çerçevesi çizilmiş ve bankacılık sektörü ile ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde, küreselleşme ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı ödemeler bilançosu sorunları ve bankacılık sektörü ile ilişkisi incelenmiştir. Sonraki bölümlerde ise Türkiye'deki ödemeler dengesi gelişmeleri ve bankacılık sektörü ilişkisi gözden geçirilmiştir. Tespitlerimize göre, Türkiye'de cari açığın belirleyicileri, reel büyüme, reel kur, tasarruf /yatırım oranı, kişi başına relatif gelir, dışa açıklık oranı, bankaların yabancı para mevduatının toplam mevduata oranı ve takipteki krediler oranı olarak tespit edilmiştir. Türkiye'de ekonomik büyümenin, tasarruf eksikliğinden dolayı, cari açık olmadan sağlanamayacağı düşünülmektedir. Bunlara bağlı olarak, cari açığın sürdürülebilmesi için, beklentilerin doğru tespit edilmesi, yönlendirilmesi, doğrudan yatırımların büyütülmesi, yatırımların verimli sektörlere yönlendirilmesi, Türkiye'nin bir finans merkezi olması, enerji politikalarının iyi değerlendirilmesi, literatürde geçen GSYİH'ye oranı %5'lik sınıra geldiği zaman cari açığın kontrol altına alınması ve kuvvetli bir bankacılık sistemi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Current account, which is a part of balance of payments, has been acknowledged as one of the most important economic indicators of the country. In the emerging countries like Turkey, economic growth is accomplished by generating current account deficits. To sustain the economic growth, carefull examination of the current account determinants is required. The target of thesis is to find out determinats of the current account deficit, to explicate it's relation with the banking industry and to develop suggestions for sustainability of the current account deficit in the Turkey. accordingly, in the first section, conceptual framework of the balance of payments and it's relation with the banking sector is explicated. In the second section, the balance of payments problems of the emerging countries and it's relation with the banking industry are discussed with in the context of globalization. In the following section, evaluation of the balance of payments developments of the Turkey and it's relation with the banking sector is sought. Accordingly, real growth, real exchange rate, savings to investments ratio, per capita relative income, external oppennes ratio, the ratio of FX deposits to total deposits and non-performing loan ratios are found out to be the determinants of the current account. Due to lack of saving, growth without current account deficits is thought to be unachievable in the Turkey. Accordingly, to sustain the current account deficit, proper management of expectations, increase in the direct investments to productive sectors, Turkey being a finance center, review of the energy politics and control of the current account deficits as it reaches %5 of the GDP are essential