Yabancı portföy yatırımlarının makroekonomik parametreler üzerine etkisi : BİST 100 endeks uygulaması
Effects of foreign portfolio investments on macroeconomi̇c parameters: BİST-100 index application
- Tez No: 381284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKBALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı yatırım, endeks, borsa, hisse senedi, mevduat faizi, döviz kuru, enflasyon, Foreign investment, indices, stock market, stocks, deposit rates, exchange rates, inflation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Küreselleşme olgusunun özellikle 1980'li yıllardan sonra belirginleşen en önemli yönlerinden biri uluslararası sermaye hareketleridir. 2000'li yıllarda ülkeler arasında sermaye hareketliliği artmış ve bu sermaye hareketleri özellikle gelişmekte olan ülkeleri kendine muhtaç hale getirecek kadar güç kazanmıştır. Bu tezde uluslararası sermaye hareketleri kısa ve uzun vadeli yabancı sermaye hareketleri olarak iki başlık halinde incelenmiş; uzun vadeli sermaye hareketleri kategorisine giren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının tanımına ve yabancı portföy yatırımlarından ayrılan yönlerine değinilmiştir. Son bölümde yabancı portföy yatırımlarının finans sektörü ve çeşitli makroekonomik parametrelere etkilerinin analizi yapılmıştır. Yabancı portföy yatırımlarının makroekonomik parametreler ve BIST üzerine etkisi araştırılırken, ekonometrik analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Ülkemize yönelen yabancı portföy yatırımları olumlu ekonomik koşullarda BIST'te yatırımlarını arttırmakta, kriz dönemlerinde ise yatırımlarında azalma gözlemlenmektedir. Bu hipotez çerçevesinde, Ocak 2003 ve Mayıs 2014 dönemleri baz alınarak“Regresyon Analizi”yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important aspects of the globalization phenomenon getting clear especially after the 1980s, is international capital movements. In the 2000s, capital mobility increased between countries and these capital movements particularly have gained the power to make them in need of themselves the developing countries. In this thesis international capital movements were investigated in two titles as short and long term foreign capital movements; it' s mentioned that long-term capital movements into the category of direct foreign capital investments are allocated to foreign portfolio investment and the definition of aspects. In the last part it was conducted the analysis on the foreign portfolio investment, foreign investment of financial sector and impact of various macroeconomic parameters. Econometric analysis methods were utilized while it is been evaluating macroeconomic parameters of foreign portfolio and impacts on BIST. Foreign portfolio investments which are turning our country cause to gain in BIST in a positive economic conditions, but in times of crisis it is observed a decrease in the investment. Within the framework of this hypothesis,“Regression Analysis”was performed by based on of January 2003 and May 2014 period.