A minimalist approach to analyzing phrase structures through universal principles and parameters to identify parametric variations between English and Turkish languages
İngilizce ve Türkçe'deki değiştirgensel farklılıkları saptamak için evrensel ilkeler ve değiştirgenler yoluyla öbek yapıların çözümlenmesine minimalist(İndirgemeci) bir yaklaşım
  1. Tez No: 381316
  2. Yazar: EMRULLAH ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Minimalist Program (MP), Evrensel Dilbilgisi, İlkelerve Değiştirgenler, Değiştirgensel Farklılıklar, Dilbilgisel Öğrenme, Sözcüksel öğrenme, İngilizce Dilbilgisi, Türkçe Dilbilgisi, the Minimalist Program (MP), Universal Grammar, Principlesand Parameters, Parametric Variations, Grammatical learning, Lexical Learning, English grammar, Turkish grammar
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 456
Özet
Bu çalışmada, Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer alan İngilizce ile Ural-Altay dil ailesi içinde yer alan Türkçe ana hatları İlkeler ve Değiştirgenler Kuramı tarafından belirlenen ve daha sonra Minimalist Program ile tekrar yorumlanan evrensel ilkeler ve değiştirgenler açısından incelendi. Bu bağlamda, evrensel ilkeler ve değiştirgenler çerçevesinde, her iki dil arasındaki değiştirgensel farklılıkları tespit etmek için, bu dillerdeki öbek ve tümce yapılar karşılaştırmalı ve karşıtlamalı bir şekilde çözümlendi. Bu çözümlemeler sırasında, Türkçe ve İngilizce dilbiligisinin, 'Ortak Değiştirgenler ve Evrensel İlkeler' ve 'Minimalist Program' tarafından önerilen dilbilimsel yaklaşımlarla büyük oranda açıklanabildiği görüldü. ROL-kaynaklı içsel durumların ve zaman çekimsiz sıfat ve zarf yan tümcelerinin sözdizimsel çözümlenmesi sorunlu yapılar olarak görüldü. Tek tek çözümlenen hemen her öbek yapısı için türetimlerde değiştirgensel farklılıklar veya türetimsel benzerlikler tespit edildi. Buna göre, Türkçe dilbilgisi temel alındığında, İngilizce dilbilgisinde toplamda dibilgisel öğrenme gerektiren on beş sel farklılık tanımlandı. Daha sonra, 'birinci dil edinci vasıtasıyla Evrensel Dilbilgisine erişimin sağlanabileceği' ve 'birinci dilin ikinci dil öğreniminde başlangıç durumu olduğu' varsayımlarından hareketle, bu dilbilimsel bulgular yabancı dil öğrenimi sürecinde, dilbilgisel öğrenme ve sözcüksel öğrenme bağlamında yorumlandı. Sonuç olarak, bu iki dil kökenleri ve yapıları itibarıyla farklı dil grupları içerisinde sınıflandırılsa da, İngilizce dilbilgisinin bu dili öğrenmeye çalışan bir Türkçe konuşucu için, sınırlı sayıda dilbilgisel öğrenme gerektiren değiştirgensel farklılıklar dışında büyük oranda sözcüksel öğrenme içerdiği sonucuna varıldı. Bu nedenle, bu çalışma kaşılaştırmalı ve karşıtlamalı dilbilimsel veriler sunduğundan, sadece dilbilimciler ve dilbilgisi ile ilgilenenler için değil, Türkçe dilbilgisi edincini temel alan bir İngilizce izlencesi geliştirmeye yardımcı olabileceğinden, program geliştiriciler için de çok büyük bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we analyzed English which is an Indo-European language and Turkish which is a Uralic-Altaic language in terms of universal principles and parameters outlined by the Principles and Parameters Theory revised by the Minimalist Program. In this context, we analyzed the phrasal and clausal structures in both languages comparatively and contrastively in terms of universal principles and parameters in order to identify the parametric variations between the two languages. During these analyses, it was found out that to a large extent, we could describe English and Turkish languages in terms of parametric variations, common parameters and universal principles through minimalist suggestions under the terms of the MP. Analyses of some structures such as inherent case paradigms and non-finite relative and adverbial clauses were found problematic. We identified and described the parametric variations or similarities in the derivations severally for almost each phrasal structure we analyzed. Accordingly, we described total 15 parametric variations requiring grammatical learning in English grammar on the basis of Turkish grammatical knowledge. Then, considering the ideas such as 'accessibility to UG through L1 competence' and 'initial state of L1 in learning L2', we interpreted these linguistic findings in terms of grammatical and lexical learning during foreign language learning process. As a result, we found that although these two languages are classified in different categories in terms of their origin and structure, to a large extent, English grammar involves lexical learning for a Turkish speaking English learner, except for the limited parametric variations requiring grammatical explanations. Therefore, this study is not only important for the linguists or grammarians since it introduces comparative and contrastive cross-linguistic data but also significant particularly for syllabus designers since it may help them to design a Turkish competence based English syllabus.