Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da kutsal zamanlar
Sacred times at Judaism, Christianity and İslam
- Tez No: 381344
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, Din, İlahi Din, Kutsal Zaman, Judaism, Christianity, Islam, religion, divine religion, sacred time
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
“Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da Kutsal Zamanlar”adlı çalışmamızda, bu dinlerin kutsal zamanları incelenmiştir. İlk olarak ilahi din, kutsal zaman kavramı üzerinde durulmuştur. Ardından bu dinlerin kutsal zamanlarının anlamı, tarihi ve dini olarak ortaya çıkışı ve günümüzde nasıl kutlandığı incelenmiştir. Yahudi dini ile ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra, Yahudiliğin kutsal zamanları olan Pesah, Purim, Şabat gibi kutsal zamanlar dini ve uygulanış yönünden değerlendirilmiştir. İsa Peygamber'in dini olan Hıristiyanlığın ise, Paskalya, Pentakost, Kutsal Pazar başta olmak üzere, kutsal zamanları anlatıldı. Son ilahi din olan İslam'da ise mübarek gün ve geceler ile ibadet zamanları, fazla ayrıntılı olmadan ve ihtilaflı olan meselelere girmeden anlatıldı. Sonuç bölümünde ise, çalışmamızın diğer dinleri tanımada, dinlerin benzer ve farklı yönlerini bilmedeki faydasına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study called“Sacred Times at Judaism, Christianity and Islam”, sacred times of these religions were examined. Firstly, focused on the divine religion, concept of the sacred time. After that, meaning of these religions sacred times, emergence as a historical and relgious, and how it is celebrated today were examined. After a brief information about the Jewish religion, sacred time of Judaism such as pesah, purim, şabat were assessed as religious and application. Especially, paskalya, pentakost, sacred sundayl; the sacred times of christianity which is Jesus' religions were mentioned. Sacred days and nights and times of prayer at Islam is the last religion, were told without more detailed and controversial issues. In the result section, the benefits of our study in recognition of other religions and knowing the similar and different aspects of religion were mentioned.