Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te peygamber duaları
Prophetʼs prayers in The Qurʼan and the bible
  1. Tez No: 601003
  2. Yazar: FARAH TUBA ÇETKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dua, Peygamberler, Kitab-ı Mukaddes, Kurʼan-ı Kerim, Prayer, Prophets, Bible, Qur'an
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dua fıtri bir ihtiyaçtır. Hangi inanca sahip olursa olsun insan dua etmektedir. Ayrıca dua dinlerde de önemli bir konudur ve dinin bir tezahürü olarak kabul edilir. Peygamberler ve kutsal kitaplar inananlar için bir rehberdir. Birçok konuda yol gösterir. Kutsal kitaplar dua konusunda da rehberlik etmekte ve birçok dua örneklerini içinde barındırmaktadır. Özellikle de kutsal kitaplar, peygamber dualarının çok olması nedeniyle en iyi kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla hem dinlerin duaya bakışını tespit edebilmek hem de peygamberleri daha iyi anlamak için kutsal kitaplarda yer alan peygamber duaları üzerinde çalışmamızı gerçekleştirdik. Çalışmamızda önce Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyetin kabul ettiği kutsal kitaplar hakkında genel bilgi verdik. Her üç dinin peygamberliğe ve duaya bakış açısını incelendikten sonra, Kitab-ı Mukaddes ve Kurʼanʼda yer alan peygamber dualarını tespit ettik. Duaların içerikleri, hangi durum ve zamanlarda yapıldığı ve duaların arka planı hakkında bilgi verdik. Sonuç kısmında tespit edilen peygamber duaları hakkında genel bir değerlenme yaparak benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Prayer is an inherent need. People pray no matter what faith they have. In addition, prayer is also an important issue in religions and it is considered a manifestation of religion. Prophets and holy books are a guide for believers. They guide you in many ways. The holy books also provide guidance on prayer and contain many examples of prayer. Especially the holy books are the best sources because of the high number of prayers of the prophets. In order to determine the view of religions in prayer and to better understand the prophets, we performed our study on the prayers of the prophets. In our study, we first gave general information about the holy books accepted by Judaism, Christianity and Islam. After examining the perspectives of all three religions on prophethood and prayer, we found the prophet prayers in the Bible and the Qurʼan. We gave information about the contents of the prayers, the situations and times of the prayers and the background of the prayers. In the conclusion part, we made a general evaluation about the prayers of the prophets and revealed the similarities and differences.