Tefhîmü'l-Kur'an'da Ehl-i kitab'a yöneltilen eleştiriler
Criticism of the Ahl al-kitab in Tefhim al-Qur'an
  1. Tez No: 616479
  2. Yazar: MERVE KANMAZ GÖKKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevdûdî, Ehl-i kitap, Kitab-ı Mukaddes, Tefhîmü'l-Kur'an, Mawdûdî, Ahl al-Kitab, Tafhim al-Quran, Biblical İnformation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Ebu'l-A'lâ el-Mevdûdî'nin hayatı, tefsir eseri Tefhîmü'l-Kur'an hakkında bilgileri ve bu eserinde Yahudilere ve Hıristiyanlara yaptığı eleştirileri hakkındadır. Kur'an-ı Kerim'de, özellikle Medine döneminde Ehl-i kitapla olan münasebetler nedeniyle, medenî surelerde bulunan birçok âyette Yahudilerden ve Hıristiyanlardan bahsedilmekte, dinleri ve gönderilen kutsal kitapları tahrifleri gibi konularda onlara eleştiriler yapılmaktadır. Bu bağlamda da Kitab-ı Mukaddes'e müracaatları yaygın bulunan eseri ile Mevdûdî'yi inceleyen bir çalışma ortaya konmuştur. Yahudilerin ve Hıristiyanların dini inanç ve uygulamaları, ahlakî ve ibadet boyutunda incelemeler yapılarak çalışılmıştır. Kur'an-ı Kerim'den ve Mevdûdî'nin tefsirinden aktarımlar ile kendi dinî akideleri çerçevesinde kıyaslanarak yorumlanmıştır. Kur'an-ı Kerim, evrensel mesajları ile tüm zamanları kapsayan bir kitaptır. Onun rehberliğinde kendisinden önce gelen dinler ve mensupları hakkında doğru bilgi alınabilmektedir. Yaşadığımız dönemin sorunlarına çözüm arayan, siyasî ve ilmî duruşu ile meselelere farklı bir yönden bakarak eserine sosyal bir yön de kazandıran Mevdûdî'nin bu eserinde, Yahudiler ve Hıristiyanlarla ilgili görüşleri önem teşkil etmektedir. Mevdûdî, rivâyetlerden ziyade sosyolojik ve psikolojik boyutlardan yorumlamalarda bulunduğu Tefhîmü'l-Kur'an'da, Yahudiler ve Hıristiyanlar hakkında geniş bilgilere yer vermiştir. Günümüz problemlerine çözümler arayan, bu bağlamda da klasik tefsir metodunun dışında farklı bir boyut kazanan bu eserin, dünyanın birçok yerinde mensubu bulunan Yahudilik ve Hıristiyanlık ile ilgili görüşleri de önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This work is about the life of Abu'l-a'la Mawdûdî, his knowledge of the Tafsir work Tafhim al-Qur'an, and his criticism of Ahl al-Kitab in this work. In the Qur'an, Jews and Christians are mentioned in many verses of the civilised surahs, especially because of their relations with the people of the book during the time of Medina, and criticisms are made about their religion and falsification of the holy books sent. In this context, a study was put forward that examined Mawdûdi with his work, whose applications to the Kitab al-Muqaddes are widely found. The religious beliefs and practices of Jews and Christians have been studied in the moral and worship dimension. The verses from the Qur'an and Tafsir of Mawdûdî were compared and interpreted within the framework of their own religious beliefs. The Qur'an is a book that covers all times with its universal messages. Under his guidance, accurate information can be obtained about the religions and their members who came before him. His views on Jews and Christians are important in this work of Mawdûdî, who is looking for solutions to the problems of the time we live, looking at the issues in a different way with his political and scientific stance and gaining a social aspect to his work. Tafhim al-Qur'an, in which he interprets from sociological and psychological dimensions rather than narrations, has given a wide range of information about Jews and Christians. The views of Judaism and Christianity, which are members of many parts of the world, are also important in this work, which seeks solutions to today's problems and which in this context gains a different dimension besides the classical exegesis method.