İlahi dinlerde günah
Sin in divine religions
- Tez No: 657411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İlahi Din, günah, asli günah, ilk günah, suç, kefaret ve tövbe, Divine Religion, sin, genuine sin, original sin, crime, penance and penitence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
İnsanın varoluşuyla hayatının ilk dönemlerinden beri konu olmaya başlamış bir kavram olan günah; içerisinde dini, ahlaki, sosyolojik, psikolojik ve felsefi yönleri de barındırdığından terminolojisi geniş ve çeşitlidir. Kötülük, suç, hata, yasak ve ayıp gibi kavramlarla yakın ilişkili olan günah temelde dini bir kavramdır. Bu nedenle dinler farklı tarihsel zamanlarda farklı şekillerde günahı anlamışlar ve her dindar toplum kendi zamanı içerisinde kendi günah anlayışını oluşturmuştur. Özellikle İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik'ten oluşan ilahi dinler için insanların davranışlarını düzenleyip kontrol etmesinde, toplumda bir düzenin oluşmasında, Tanrı'ya karşı sorumluluğun yerine getirilmesiyle onunla olan ilişkinin güçlendirilmesinde günahlara riayet etmek her zaman her müntesip için önemli olmuştur. Dünya genelinde nüfus bakımından en fazla mensubu bulunan bu ilahi dinlerin günah anlayışına ilişkin görüşlerini belirlemek ve aralarında anlamlı bir benzerlik ya da farklılığın olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlayan bu çalışmada deskriptif yani nitelendirici ve karşılaştırma metotları kullanılmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, kavramsal olarak günah kelimesinin kökeni, dini bir terim olarak algılanışı üzerinde önemle durularak günah olgusunun felsefi, psikolojik ve az da olsa sosyolojik yönü ele alınmıştır. Birinci bölümde, İlahi dinler hariç diğer dini inançlarda günah algısına ilişkin bilgiler verilmektedir. İkinci ve son bölümde ise ilahi dinlerde günahın ne anlama geldiği, kaynağı, çeşitleri, arınma yolları ve nelerin günah olup olmadığıyla ilgili olarak öncelikle dinlerin temel kutsal kitapları baz alınarak daha sonra bu konuda yazılmış tez, makale, ilgili ansiklopedi maddeleri ve kitap gibi dokümanlar incelenerek ortaya çıkan veriler sözel olarak açıklanmaya çalışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The sin is a concept that has begun to be the subject of human life since the beginning of existence.The religious terminology is wide and varied because of moral, sociological, psychological and philosophical aspects. Sin, which is closely related to concepts such as evil, crime, error, prohibition and shame, is basically a religious concept.Therefore,the religions have understood the sin in different ways at historical times and every religious society has formed an understanding of sin in own time.Especially,it has always been important for every adherent to obey sins in ordering and controlling people's behavior, establishing an order in society, fulfilling the responsibility to God and strengthening the relationship for the divine religions of Islam, Christianity and Judaism.lt aimed to determine the views of these divine religions, which have the most members in terms of the population in the world, on the understanding of sin and to reveal whether there is a meaningful similarity or difference between them.The qualifying and comparison (descriptive) methods were used in this study. Our study consists of introduction and two parts. In the introduction is emphasized conceptually the origin of the word sin, its perception as a religious term and the phenomenon of sin were discussed the philosophical, psychological and sociological aspects. In the first chapter, the information is given about the perception of sin in other religious beliefs, excluding divine religions. In the second and last chapters, the basic scriptures of the religions are primarily taken as a basis regarding the meaning of sin, its source, types, ways of purification and what is or is not a sin in divine religions.After that,thesis, article, relevant encyclopedia articles, books,documents were examined written on this subject ; the resulting data was tried to be explained and interpreted verbally.