Uluslararası sermaye hareketlerinin fiyat istikrarı ve finansal istikrar çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of international capital movements within the context of price and financial stability,
  1. Tez No: 381352
  2. Yazar: MUHTAR TÜZÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme, Enflasyon Hedeflemesi, Finansal İstikrar, Fiyat İstikrarı, Para Politikası, Growth, Inflation Targeting, Financial Stability, Price Stability, Monetary Policy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada uluslararası sermaye akımlarına yön veren belirleyicilerinin neler olduğuna değinilmiş ve bu bağlamda sermaye akımlarına ihtiyaç duyan gelişmekte olan ekonomilerin enflasyon, büyüme ve cari açık çerçevesinde değerlendirilmesine gayret edilmiştir. Küresel kriz sonrasında“finansal istikrar”söyleminin çok tekrarlanır hal alması özellikle tüm dünyadaki merkez bankalarını“finansal istikrar”terimini çok kullanır duruma getirmiştir. O kadar ki, gelişmiş ülkelerde yaşanan çok düşük enflasyon ortamında, finansal istikrar fiyat istikrarının önüne geçer hale gelmiştir. Bu çalışmada son olarak finansal istikrarsızlık tanımından hareket ile çok farklı ülke gruplarında yapılan çalışmaların sonuçları değerlendirilmiştir. Ülke uygulamaları göstermiştir ki finansal istikrar olmadan fiyat istikrarının sağlanması ve korunmasının olanaksız olduğu kabul edilmekle birlikte asıl sorun, finansal istikrarın resmi sorumlusunun kim olacağı üzerinde düğümlenmektedir. Finansal istikrarın sorumlusunun kim olacağı“finansal istikrar”ve“finansal istikrarsızlık”kavramlarından ne anlaşıldığı ile yakından ilgilidir. Çalışmada“finansal istikrar olmadan fiyat istikrarı sağlanamaz ve korunamaz”söyleminden hareketle, finansal istikrarın sorumlusu olarak sadece merkez bankasının gösterilmesinin doğru bir yaklaşım olamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Current study mainly deals with the determinants of international capital flows. Within this context emerging market economies which are needed capital flows has been evaluated in within the framework of inflation, growth and current deficit. After the global crisis the discourser of the“financial stability”becomes more repetitive and the term“financial stability”becomes usable for the plenty of federal banks of the world. Even at the low interest rate conditions in developed countries, financial stability gained emphasis more than price stability. After that different studies in different groups of countries have been evaluated taking the definition of financial instability within the consideration. The empirical results indicated and accepted that financial stability cannot be provided and kept without price stability. But the main problem is that the definition of the official actors of financial stability. Moreover definition of the actors of financial stability is very much related with the understanding of the concepts of“financial stability”and“price stability”. Finally study confirms the sentence of“financial stability cannot be provided and kept without price stability”and concludes that considering federal banks are the main actors of financial stability is not the proper approach.