Sürdürülebilirlik açısından doğal ve yapay aydınlatmanın konutlarda incelenmesi
Analysis of residences about natural and artificial lighting in terms of sustainability
- Tez No: 381374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sustainability, Natural Lighting, Artificial Lighting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
İçinde bulunulan yüzyılda sıkça karşılaşılmaya başlanan sürdürülebilirlik kavramı, ekolojik dengeyi korumayı hedef alması doğrultusunda oldukça önem kazanmıştır. Bunun yanı sıra, yaşamın her alanında kullanmaya ihtiyaç duyduğumuz ışık kaynaklarının doğru ve sistemli kullanılmaması, enerji tüketimini arttırmakta, doğal kaynakların verimli kullanılmamasına sebep olmaktadır. Bu çalışma aydınlatma için kullanılan kaynak ve sistemlerin, sürdürülebilirlik açısından incelenmesini ve öneminin vurgulanmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çevreye duyarlı binalar inşa edilmesi amacına hizmet eden sertifika sistemlerinden BREEAM ve LEED sertifikalarını alan ya da almaya hak kazanmış, Türkiye'de bulunan 35. Sokak, Akasya Acıbadem AVM ve Rezidans ve Tekfen Bomonti Apartmanları konut projeleri incelenmiş, aydınlatma sistem ve kaynaklarının ne şekilde ele alındığı ve uygulandığı araştırılmıştır. Araştırmalar sonucunda, enerji tüketimini en aza indirgemek amacı ile kullanılabilecek yöntemlerin ve sertifika sistemleri içeriklerinde yer alan ön koşulların yerine tam anlamı ile getirilmediği ve bu durumun sertifika alınması için engel teşkil etmediği ortaya çıkmıştır. Anahtar Sözcükler 1. Sürdürülebilirlik, 2. 'R÷DO$\GÕQODWPD 3.
Özet (Çeviri)
Sustainability, which starts to encounter the current era frequently, has become an importance because of protecting ecological balance. Besides, without using correct and systematic light sources that is needed in each part of all people's lives to use is caused to increasing the energy consumption and using natural resources inefficiently. This study's aim is researching and laying emphasis on both sources and systems, which are use for lighting in terms of sustainability. In this way, in Turkey, 35. Sokak, Akasya Acıbadem AVM ve Rezidans and Tekfen Bomonti Apartmanları projects, which have or become entitled to take BREEAM or LEED certification that aim for constructing eco-friendly buildings are analyzed in terms of understanding how lighting systems and sources are applied. At the end of all researches, it is shown up that for decreasing energy consumption, methods and certification systems that have some prerequisites have not carried out properly. However, it is also occurred that these prerequisites and methods were not handicapped for taking BREEAM or LEED certification.