Polis Meslek Yüksek okulları polis etiği dersi öğretim programının değerlendirilmesi
Evaluation of police ethics course curriculum at Police Vocational Colleges
- Tez No: 381428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESED YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, Polis meslek yüksek okulu polis etiği dersi öğretim programı, Etik eğitimi, Hedeflerin ulaşılabilirliği, Curriculum evaluation, Police ethics course curriculum at police vocational colleges, Ethics education, Attainability of objectives
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırma, Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) Polis Etiği dersi öğretim programında belirtilen hedef davranışlara öğrencilerin ulaşma düzeyini, programın duyuşsal özelliklere etkisini ve programa ilişkin öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemeye yönelik olarak yapılmıştır. Bu çalışmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini, Türkiye'deki tüm Polis Meslek Yüksek Okulları ve bu okullarda görev yapan Polis Etiği dersi öğretim elemanları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, Türkiye'nin 4 coğrafi bölgesinden seçkisiz yöntemle belirlenmiş, her biri bir bölgeden olmak üzere 4 Polis Meslek Yüksek Okulundan 767 öğrenci ve 28 polis okulunda Polis Etiği dersine giren öğretim görevlileri oluşturmuştur. Araştırmada“Polis Etiği Düzey Belirleme Testi”,“Polis Etiği Dersi Duyuşsal Özellikler Ölçeği”,“Polis Etiği Anket Formu”ve“Polis Etiği Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmada belirlenmiş alt problemlere yanıt aramak amacıyla elde edilen veriler SPSS paket programındaki uygun analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşme yoluyla elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. Öğretim süreci sonunda 0.75 düzeyinde hedefe en fazla ulaşabilen okullar A PMYO, C PMYO, D PMYO ve B PMYO olarak sıralanmaktadır. Hedeflere ulaşma düzeyleri açısından okullar değerlendirildiğinde, A PMYO, B PMYO ve D PMYO'dan; C PMYO, B PMYO'dan; D PMYO ise B PMYO'dan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Programın C ve D PMYO'larında öğrencilerin duyuşsal özellikleri üzerinde etkili olduğu fakat A ve B PMYO'larında etkili olmadığı saptanmıştır. Okullara ait son test puan ortalamaları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. D PMYO öğrencilerinin son duyuşsal özellik puanları, A PMYO, B PMYO ve C PMYO öğrencilerinden; A PMYO öğrencilerinin son duyuşsal özellik puanları, B PMYO öğrencilerinden; C PMYO öğrencilerinin son duyuşsal özellik puanları, B PMYO öğrencilerinden anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Öğretim elemanlarının polis etiği dersi öğretim programına ilişkin genel olarak görüşleri olumlu olmakla birlikte, öğretim elemanları programın öğelerine yönelik eksiklikler olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Anket yoluyla görüşleri alınan öğretim elemanlarının ve görüşme yapılan öğretim elemanlarının programın üstün ve zayıf yönlerine ilişkin görüşlerinde neredeyse aynı düşünceleri paylaştıkları görülmüştür. Öğretim elemanları programın üstünlüklerini“Hukuk/etik bilinç, duyarlılık ve farkındalık oluşmasına katkı sağlaması”,“Polis Etiği ilkelerini detaylı bir şekilde ele alması”,“Gerçek yaşamdan örnekler içermesi”ve“Kişisel ve mesleki gelişime katkı sağlaması”şeklinde sıralamaktadırlar. Öğretim elemanları programın zayıf yanlarını ise“Teorik olması ve uygulamaya pek yer verilmemesi”,“Etik ilkelerin kadroda uygulanıp uygulanamaması, ikilem oluşturması”,“Örnek olaylar açısından yetersiz olma”ve“Öğrencilerin aktif katılacağı etkinliklerin yetersiz olması”şeklinde sıralamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to find out attainability of aimed behavioural objectives in Police Ethics Course Curriculum at Police Vocational Colleges (PVC), the effect of program on students' affective characteristics and the opinions of teachers as to the program. Descriptive study model was employed in this research. The population of the study comprised all the Police Vocational Colleges in Turkey and the police ethics lecturers in these colleges. The sample of the study comprised 4 Police Vocational Colleges chosen randomly from 4 geographic region of Turkey representing each region. The sample consisted of 767 second grade pupils and the police ethics lecturers in 28 Police Vocational Colleges.“Police Ethic Proficiency Exam”,“Police Ethic Affective Characteristics Scale”and“Police Ethic Questionnaire and Interview Forms”were used to collect the related data in this research. The quantitative data were analyzed through SPSS software program. The data collected through interviews were analyzed by descriptive techniques. The results of the study are as follows: When the number of behaviour at 0.75 level realized at the end of the educational term was made proportional to the different schools, it was found that the schools were rated from the highest level to the lowest level as“A PVC, C PVC, D PVC and B PVC”. It was established that there was a statistically difference at the level of 0.5 between school levels considering the realization rate of aimed behaviours. It was found that the difference was in favour of A PVC among B PVC and D PVC; between C PVC and B PVC the difference was in favour of C PVC and the difference was in favour of D PVC between D PVC and B PVC. It was established that the program was effective on affective characteristics of students at C and D PVC but it was not effective on affective characteristics of students at A and B PVC. The effect of program on affective characteristics for different schools was statistically significant. It was found that the difference was in favour of D PVC among A PVC, B PVC and C PVC; between A PVC and B PVC the difference was in favour of A PVC and the difference was in favour of C PVC between C PVC and B PVC. The analysis of the data revealed that although the participant police ethics lecturers have moderately positive opinions on the components of the police ethics program, they still think that there are inefficient points of Police Ethics Course Curriculum at Police Vocational Colleges that need to be revised and developed. It has been seen that both lecturers whose opinions were taken via the questionnaire form and lecturers who were interviewed with are almost unanimous in their opinions on the program's strengths and weaknesses. Both lecturers lists the strengths of the program as follows:“Contributing to the formation of legal / ethical consciousness, sensitivity and awareness”,“Dealing with the Police Ethics principles in detail”,“Including real-life examples”and“Contributing to the personal and professional development”. Both lecturers lists the weaknesses of the program as follows:“Being theoretical and not giving much space to practice”,“Creating dilemmas in terms of ethical principles to be implemented on the squad”,“ethical principles team exercised the dilemma to create”,“Being insufficient in terms of case studies”and“Being insufficient in terms of the activities students actively participate in”.