İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin zekâ gelişimlerine halk dansları çalışmalarının çoklu zekâ boyutunda etkisi
The effects of falk dance practices on the multiple intelligence development of primary school 5th grade students
- Tez No: 381466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Intelligence, multiple intelligence, folk dance, development, primary education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu arastırma, halk dansları çalısmalarının Đlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin çoklu zekâ boyutundaki zekâ türlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Bu amacı ortaya koymak için Mimar Sinan Đlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencilerine çoklu zekâ alanlarında kendini değerlendirme ölçeği uygulanmıstır. Bu öğrenciler arasından gönüllülük esasına dayalı olarak 25 kız 25 erkek öğrenci olmak üzere 50 kisilik deney grubu ve 25 kız 25 erkek olmak üzere 50 kisilik de kontrol grubu olusturulmustur. Deney grubuna normal okul eğitimlerinin dısında haftada 40 dakikalık halk dansları eğitimi verilmis, kontrol grubu ise sadece normal eğitimlerine devam etmistir. Bu arastırma deneysel bir çalısma olup, arastırmada yapılan halk dansları çalısmasının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin çoklu zekâ alanlarının gelisimi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test uygulanmıstır. Arastırmada 2x2 karısık desen kullanılmıstır (deney ve kontrol grubu X ön test - son test). Karısık desenlerde, bağımlı değisken üzerinde etkisi incelenen en az iki değisken bulunmaktadır. Bunlardan birisi yansız grupların olusturduğu farklı deneysel islem kosullarını, diğeri ise deneklerin farklı zamanlardaki tekrarlı ölçümlerini (ön test-son test) tanımlar. Arastırmanın sonucunda, halk dansları çalısması uygulanan deney grubunun kontrol grubuna göre çoklu zekâ alanlarının tümünde daha fazla gelisim sağladığı görülmekle birlikte, en yüksek gelisim sosyal zekâ alanında olmustur. Diğer yandan cinsiyet değiskeninin anlamlı bir farklılık olusturmadığı belirlenmistir. Bu bulgular ısığında ilköğretim okullarında halk dansları gibi kültürel ve sportif uygulamaların yaygınlastırılması ve bireysel ve takım sporlarının çoklu zekâ alanları üzerindeki etkilerinin karsılastırmalı olarak arastırılmasına dair öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to clarify the effects of folk dance practices on the multiple intelligence development of 5th grade primary school students. In order to realize this purpose a survey was applied to 5th grade students attending to Mimar Sinan Primary School. Through the 5th grade students a total of 50 students, 25 female and 25 male, were selected on voluntary basis as the test group and another 50 students,25 female and 25 male, as the control group. The test group attended to folk dance training 40 minutes per week for 16 weeks. Meanwhile the control group continued to their normal education program. This is an experimental study which focuses on the development of multiple intelligence areas of 5th grade primary school students. Therefore a questionnaire with an experimental was given to students in both experimental and control groups as a pre and post-test. In this research 2X2 mixed design is applied (experimental and control group X pre and post-test). In these mixed designs there are at least two variables which effect dependant variable. One of these variables define different experiment conditions which form the neutral groups and the other variable define the repeated tests (pre and post-test) which are applied in different times. As a result of this research, it is founded out that the test group which took part in the folk dance practices had a greater development in all multiple intelligence areas compared to the control group. Moreover the highest benefit was observed to be in social intelligence area. However it is found that that the sex variable does not create a meaningful difference in the development of multiple intelligence areas. According to these findings it is suggested to carry out further comparative studies concentrating on the effects of individual and team sports on the development of the multiple intelligence areas. Besides it is suggested to promote cultural and sportive applications in primary schools