Klasik Türk edebiyatı metinlerinin sekizinci sınıf Türkçe dersi millî kültür teması çerçevesinde öğretilebilirliğinin incelenmesi
An investigation of teachability of classical Turkish literature texts within the frame of national culture theme in the ei̇ghth grade Turkish course
  1. Tez No: 381609
  2. Yazar: YASEMİN KURTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretimi, Türkçe dersi, Millî kültür teması, Durum çalışması (Case Study), Classical Turkish literature, Teaching the texts in classical Turkish literature, Turkish course, National culture theme, Case study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmada klasik Türk edebiyatı metinlerinin sekizinci sınıf Türkçe dersi millî kültür teması çerçevesinde öğretilebilirliği incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada farklı kaynaklardan bilgi toplama, bir olguyu veya konuyu derinlemesine analiz etme, süreç içinde veriler doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılabilmesi, farklı veri toplama araçlarının birlikte kullanılabilmesi ve küçük gruplarda uygulanabilirliği nedeniyle durum çalışması (Case Study) kullanılmıştır. Klasik Türk edebiyatından doküman analiziyle elde edilen verilerle Türkçe Dersi Öğretim Programı'na uygun 4 metin ve toplam 65 etkinlik oluşturulmuş ve millî kültür teması çerçevesinde örnek bir ders içeriği hazırlanmıştır. Hazırlanan bu metinlerden biri seçilmiş ve Erzurum - Yakutiye - Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu 8. sınıfta öğrenim gören 15 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formu (YYÖGF); Klasik Türk Edebiyatına Yönelik Tutum Ölçeği (KTETÖ), Klasik Türk Edebiyatı Başarı Testi (KTEBT) ve Klasik Türk Edebiyatı Metinleriyle Hazırlanan Ders İçeriği (KTEMHDİ) kullanılmıştır. KTETÖ ve KTEBT ön test-son test olarak gerçekleştirilmiştir. KTEMHDİ'nin hazırlanmasında, YYÖGF sonuçlarının analizinde betimsel ve içerik analizi, KTEBT ve KTETÖ ön test ve son test sonuçları nicel veri analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.00 programı kullanılarak 0.05'lik önem derecesinde test edilmiştir. KTETÖ'nün yapı geçerliliği için açımlayıcı faktör analizi, KTEBT ve KTETÖ ön test ve son test sonuçlarının karşılaştırılmasında bağımlı örneklemler için t- testti, öğrencilerin yaşa ve cinsiyet göre tutumlarının karşılaştırılmasında bağımsız örneklemlerde t- testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda başarı testi ön test-son test aritmetik ortalamasının anlamlı düzeyde farklılaştığı, öğrencilerin klasik Türk edebiyatına ilişkin olumlu bir tutum geliştirdikleri ve olumlu görüş bildirdikleri, KTEMHDİ'deki etkinliklerin öğrenciler tarafından gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçtan hareketle araştırmanın uygulama şartları dâhilinde başarılı sonuç verdiği ve gelecekteki çalışmalara rehberlik edebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the teachability of Classical Turkish Literature texts within the frame of national culture theme in the eighth grade Turkish Course. In the study, the case study was used due to its use for data collection from different sources, analyzing a subject deeply, making new arrangements in accordance with the data during the process, using different data collection tools together and applicability to small groups. A total of 4 texts and 65 activities were created in accordance with the Turkish Course Teaching Program by using the data obtained through document analysis of classical Turkish literature and a sample course syllabus was prepared with in the context of national culture theme. One of these texts was performed with 15 students in the 8th grade of Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Middle School-Yakutiye-Erzurum. In the research, Semi Structured Student Interview Form (SSSIF), Attitude Scale towards Classical Turkish Literature (ASCTL), Classical Turkish Literature Achievement Test (CTLAT) and Course Content Prepared with Classical Turkish Literature Texts (CCPCTLT) were used as data collection tools. The Attitude Scale towards Classical Turkish Literature and Classical Turkish Literature Achievement Test were performed as pre/posttests. The descriptive and content analysis was used in the preparation of CCPCTLT and analysis of SSSIF; while quantitative data analysis methods were employed for the pre/posttest results of ASCTL and CTLAT. The data obtained was tested at a 0.05 significance level by SPSS 20.00 program. The exploratory factor analysis was used for the structure validity of ASCTL; the t-test was used for the dependent samples of pre-posttest result comparisons of ASCTL and CTLAT; t- test and Mann Whitney U test were employed for the independent samples for the comparisons of the students in terms of their age, gender and attitudes. As a result of the study, it has been determined that the arithmetic mean values of the achievement pretest and posttest results differ significantly, the students develop a positive attitude towards classical Turkish literature and make positive comments, the activities in the CCPCTLT were carried out by the students. Based on this result obtained, it can be said that the study has given successful results and it can guide the future studies.