Nenehatun Kız Anadolu Lisesi üzerine tarihsel bir inceleme
A historie investigation of Nenehatun Girl Anatolian School
  1. Tez No: 381631
  2. Yazar: MEHMET KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA KAYA DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nenehatun Kız Anadolu Lisesi, orta öğretim, lise, Nenehatun Anatolion Grils' High School, Secondary Education, High School
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Erzurum'da önemli ve köklü bir geçmişe sahip olan, günümüzde de eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden Nenehatun Kız Anadolu Lisesi'nin ele alındığı bu çalışmada, okulun eğitim-öğretimi, yönetim örgütü, amaçları, bu amaca ulaşmadaki başarı, başarısızlık nedenleri, girdileri, işlemleri, çıktıları, dönütleri araştırılmış ve tarihi gelişimi ele alınarak eğitim öğretime olan katkıları incelenmiştir. Bu nedenle Nenehatun Kız Anadolu Lisesi'nin tarihsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlardaki çalışmaları değerlendirilmiştir. Tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu ve problemi, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın sınırlılıkları belirlenmiştir. İkinci bölümde araştırma konusuyla ilgili kuramsal çerçeve ve konuyla ilgili belli başlı araştırmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ve veri analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde bulgular tespit edilmiş, yorum yapılmıştır. Beşinci bölümde sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bilgi ve belgelerle Nenehatun Kız Anadolu Lisesi'nin kuruluşu, kuruluş amacı, faaliyetleri ortaya konularak, genelde Türk eğitim tarihine özelde ise Erzurum ilinin eğitim tarihine önemli katkılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, within which Nenehatun Anatolian Girls High school, with important and deep rooted history in Erzurum, was discussed, education system, administration, body, goals, the main reasons behind, success and failure in reaching these goals, inputs and outputs, feedback of the school where studed and the contrburons at the school to the education were investigated by recording the school's historical development so, historical, school, cultural and sport activities of Nenehatun Anatolian Grils' High School were revreowed. The the'is is structurally organized in five sections chopter 1 presents the topic and problem, of there study, am at the study significonnec of the study, the 1. mitations of the study chapter 2 presents information on the subject matter by reviewing the related literature and giving pnnapol studies. Chapter 3 explains the research design of the study by stating darter analysis procedures. Chapter 4 shows the finding of the study and includes the discussions on finding. Chapter 5 offers the conclusion and suggestions. İn the light of the information and documents, the establishment, the chef gool behnd the establish ment, activites of Nenehatun Anatolian Girls' High School are put farth and it is seen that Nenehatun Anatolian Girls' High School has contributed to Turkish Education History in general, and to Erzurum Education History specifically.