An experimental study on teaching of phrasal verbs to elementary students through an authentic pop song
Öbeksi eylemlerin başlangıç düzeyde İngilizce bilen öğrencilere özgün bir pop şarkısı ile öğretilmesi üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 381637
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. YAVUZ KONCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öbeksi Eylemlerin Öğretilmesi, Özgün Pop Şarkıları, Başlangıç Seviyesi, Teaching Phrasal Verbs, Authentic Pop Songs, Elementary Level
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın esas amacı pop müziğin başlangıç düzeyde İngilizce bilen öğrencilerin öbeksi eylemleri edinimine olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin İşletme bölümünde okuyan 111 birinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada pop müzik türünde özgün bir şarkının içinde yer alan öbeksi eylemler; bir öğrenci grubuna şarkı aracılığıyla, diğer öğrenci grubuna ise aynı şarkının sözlerini içeren bir okuma parçası aracılığıyla geleneksel yöntemle sunulmuştur. Deneysel bir veri elde edebilmek amacıyla bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ders uygulamasından önce bir ön test, uygulamadan hemen sonra bir son test ve uygulamadan bir hafta sonra ise aynı test tekrar uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak, çalışmanın bağımsız değişkenlerin (uygulama yöntemi ve zaman) bağımlı değişkenler (aktif, pasif ve genel test puanları) üzerindeki etkisi Mann Whitney U, Friedman ve Kolmogorov Simirnov testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre iki uygulama yöntemi arasında yapılan karşılaştırmada şarkı grubundaki öğrencilerin test puanlarının geleneksel yöntem kullanılan gruba göre yüksek olmasına rağmen şarkı yönteminin öbeksi eylemlerin öğretilmesinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak, öbeksi eylemlerin yaygın olarak uygulananın aksine başlangıç düzeyde İngilizce bilen öğrencilere öğretilmesinin mümkün olması bu çalışmanın ana bulgusudur. Bu bulgu, iki farklı yöntem uygulanan grupta yer alan öğrencilerin tamamının zaman içerisinde aktif, pasif ve genel test puanlarında görülen önemli gelişme ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the effects of pop music on teaching phrasal verbs to elementary freshmen in English foreign language classes. 111 freshmen of business administration department at Recep Tayyip Erdoğan University participated in this study and the investigation was carried out by introducing a group of phrasal verbs in an authentic pop song as a text through traditional method of instruction, and presenting the same phrasal verbs through a musical intensive method of instruction by using the song. The same authentic pop song was used throughout the research. The quantitative research design was used in this study in order to provide empirical data. A pre-test before the instruction, a post-test immediately after the instruction, and a delayed post-test, one week after the instruction, were administered to obtain data. In accordance with the aim of this study the effect of independent variables (method of instruction, and time) on dependent variables (active, passive, and general test scores) was analyzed using the Mann Whitney U, Friedman, and Kolmogorov Simirnov tests. Based on the results, comparison of the two methods of instruction revealed that method of instruction did not impact the acquisition of the phrasal verbs in a positive way although the students in the song group obtained higher scores. However; the main implication of this study was that the idea of introducing phrasal verbs at elementary levels is feasible, contrary to the common instruction. This idea was supported by the students' significant improvement of the active, passive, and general scores during the academic term.