The effects of sportive and fiscal achievements of four biggest Turkish football clubs on their stock returns
Dört büyük Türk futbol takımının sportif ve mali başarılarının hisse getirilerine olan etkisi
- Tez No: 381911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Hisse Getirisi, Sportif Başarılar, Mali Başarılar, Spor Kulüpleri, Football, Stock Returns, Sportive Achievements, Fiscal Achievements, Sports Clubs
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı kurumsal ve şirketleşmiş hale gelen Türkiye Süper Lig'deki Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor gibi dört büyük takımın sportif ve mali başarılarının kendi hisse getirilerine olan etkisini analiz etmektir. Sportif başarıların analizinde Türkiye Süper Ligi, Türkiye Kupası ve Avrupa müsabakaları yer almaktadır. Diğer taraftan, futbol kulüplerinin net karları, toplam varlıkları, toplam öz kaynakları, toplam yükümlülükleri, borç oranları, sermaye yapısı, öz kaynak getirileri ve toplam varlık döngüsü gibi değişkenler mali başarılar altında gözlenmiştir. Bu çalışmada, futbol kulüplerinin sportif ve mali başarılarının takımların normal ve arındırılmış hisse getirilerine olan etkisinin analizi zaman serisi modelleri ile yapılmıştır. Ek olarak, bütün kulüplerin değişkenleri ayrı bir verisetinde toplanmış ve panel modelleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara genel olarak yorum yapmak gerekirse, BJKAS, FENER, GSRAY ve TSPOR hisse yatırımcıları sportif başarılar karşısında daha hassas davranmakta ve galibiyetleri finansal performanslardan daha değerli bulmaktadırlar. Bu yüzden, yatırımcılar kulüplerin hisselerine yatırım yaptıklarında genellikle irrasyonel davranmakta ve aldıkları kararlar duygusal olmaktadır. Diğer taraftan, yatırımcıların çok azı hisselerin finansal performanslarına önem vermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effects of both sportive and fiscal achievements of the four major clubs in Turkish Super League such as Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray and Trabzonspor to the stock returns of those clubs that became institutional and professional corporations. In the analysis of sportive achievements such variables wins at home/away games in the Turkish Super League, Turkish Domestic Cup Games, European competitions are included. On the other hand, net profits, total assets, total equities, total liabilities, debt-ratios, capital structure ratios, return on equity ratios and total asset turnover ratios of the football clubs are observed under the fiscal achievements. On this study, the effects of sportive and fiscal achievements of the football clubs to the both their stock returns and abnormal stock returns is analyzed with time series models. In addition, all club's variables included in a separate data and are analyzed with panel models as well. In order to make a general comment for results, it can be said that the investors of BJKAS, FENER, GSRAY and TSPOR are more sensitive in the manner of sportive achievements and wins more valuable more than financial performances. Therefore, they generally behave irrationally and make their decisions emotionally when they invest on club's stocks. On the other hand, few of the investors still consider the financial performance of the stocks.