Eskişehir ili Yörük ağızları
Yörük dialects of Eskişehir
- Tez No: 381952
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Türkiye Türkçesi ağızları, Yörükler, Eskişehir Yörük ağızları, Eskişehir, dialects of Turkey Turkish, Yörüks, Yörük dialects Of Eskişehir
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 875
Özet
Ölçünlü dille karşılaştırdığımızda ağızlar, eski ve farklı dil özelliklerini yapısında barındırmaktadır. Ayrıca ağızlarda son derece geniş bir söz varlığı bulunmaktadır. Bu sebeplerle ağızları tespit etmek, ses ve biçim özelliklerini, söz varlıklarını bilimsel yöntemlerle doğru şekilde belirlemek dil tarihi ve milli kültür açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Eskişehir'de yaşayan Yörüklerin ağız özellikleri tespit edildi. Bu tespitler yapılırken kullanılan malzeme, Yörüklerin çoğunluk olarak yaşadığı 49 köyden yapılan metin derlemelerine dayanmaktadır. Çevriyazı işaretleri kullanılarak yazıya aktarılan metinler üzerinden ses bilgisi ve biçim bilgisi incelemesi yapıldı. Sözvarlığını tam olarak ortaya koymak adına metinlerin dizini hazırlandı.
Özet (Çeviri)
When it is compared with standard language, dialects contain the features of old and different language in their structures. Besides dialects have intensely large content of vocabulary. For this reasons identifying the dialects, analysing phonetics and morphology and determining words that represent vocabulary with scientific methods are of the essence in terms of language, history and culture. In this study, dialect features of Yörüks who reside in Eskişehir are determined. The data that used during the determination process, is compiled texts which are gathered from the interviews of residents from 49 villages that Yörüks are the majority. Phonetic and morphologic analysis were made on the texts that were transformed into written form with transcription signs. An index of texts has been prepared to present the existing vocabulary entirely.