Dış ticaretin finansmanında ticari bankalar: Türk bankacılık sektörü üzerine bir inceleme
Commercial banks in financing foreign trade: A study on the Turkish banking sector
  1. Tez No: 381962
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret finansmanı, Ticari Bankacılık, Faktöring, Leasing, Forfaiting, Foreign trade finance, Commercial banking, Factoring, Leasing, Forfaiting
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dış ticaret finansmanı süreci işletmelerin pazarlama-satış politikalarından, kur riski ve genel borçlanma politikalarına kadar komplike değişkenleri kapsayan oldukça karmaşık bir süreçtir. Dış ticaret işlemlerinde finansman ihtiyacı duyan firmalar, bu gereksinimlerini büyük oranda bankalar aracılığıyla sağlamaktadır. Bankalar dış ticaret işlemlerinin yerine getirilmesinde kefil olmakta, garanti gerektiren işlemlerde teminat mektupları ile müşterilerin maddi sorumluluklarını teminat altına almaktadır. Özellikle dış ticaret işlemlerinin araya bir banka girmeden gerçekleştirilmesi düşünülememektedir. Birbirlerini yeterince tanımayan ihracatçı ve ithalatçı arasındaki ilişkiyi bankalar sağlamaktadır. Tarafsız üçüncü bir şahıs durumunda olan bankalara güvenilerek ve onların sunduğu hizmetlerden yararlanılarak dış ticaret işlemleri yürütülmektedir. Bankalar verdikleri krediler, akreditif, teminat mektupları, kefaletler, aval ve ciro ile dış ticaretin gelişmesinde son derece önemli işlevleri yerine getirmektedir. Dış ticarette yaşanan gelişme süreci içerisinde ekonomik yapı ve koşullar değiştikçe, dış ticarete yönelik ihtiyaçlar çeşitlenmekte ve bankaların fonksiyonel yapılarında da değişmeler görülmektedir. Factoring, forfaiting, leasing ve franchising işlemleri genellikle bankalar bünyesinde bulunan kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu modern finansman teknikleri ihracat ve ithalatçının finansmanında önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada dış ticaretin finansmanında ticari bankaların rolü analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The process of financing foreign trade is a very complicated process covering fairly complex variables ranging from the policies of marketing and sales of enterprises to exchange risk and general borrowing policies. The companies which are in need of financing in foreign trade operations meet these needs largely through banks. Banks provide guarantee for the fulfillment of foreign trade transactions and secures the financial responsibilities of their customers by a letter of guarantee in transactions that require such guarantees. That the transactions can be carried out without a bank cannot be thought especially for foreign trade. The relation between exporters and importers who barely know each other is supported by banks. Foreign trade transactions are carried out by the help of the services supplied by a bank as an unbiased third party. Banks perform highly essential functions in developing foreign trade with the help of the loans, letters of credit, letters of guarantee, sureties, guarantees and turnover they supply. The needs of foreign trade diversify and alterations occur in the functional structures of the banks as the economic structure and conditions change in the process of improvement in foreign trade. The transactions such as factoring, forfaiting, leasing and franchising are usually conducted by the establishments within banks. This modern financing techniques in financing exports and imports provides a significant contribution. In this study, the role of commercial banks in financing foreign trade is analyzed.