Sivas ilindeki Devlet Hastanelerinin veri zarflama analizi yöntemi ile teknik etkinliğinin belirlenmesi
Determination of technical efficiency of Sivas Public Hospitals by using data envelopment analysis
- Tez No: 381966
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet Hastaneleri, Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Verimlilik, Public Hospitals, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Productivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada etkinlik ve verimlilik kavramlarının incelenmesiyle birlikte, sağlık sektörünün en önemli kurumlarından olan devlet hastanelerinde 2013 yılı verileri kullanılarak bir etkinlik ölçüm uygulaması (veri zarflama analizi) verilmiştir.10 devlet hastanesinin değerlendirmeye dahil edildiği bu çalışma, matematik programlama tabanlı bir etkinlik ölçüm yöntemi olan veri zarflama analizi (Data Envelopment Analysis) ile gerçekleştirilmiştir. Veri zarflama analizi doğrusal programlamanın özel bir uygulama şekli olup, aynı amaçlara sahip olan organizasyonların göreceli olarak verimliliğini ve etkinliğini ölçmekte kullanılmaktadır. Analiz edilen 10 adet hastanenin, dört girdi ve üç çıktı değişkeni, girdi odaklı CCR yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Değerlendirmeye dahil edilen 10 devlet hastanesinden 6 tanesi etkin sınır üzerinde yer almışlardır. Tam etkin olan bu karar verme birimlerini rol-model alarak etkin olması mümkün olan 4 devlet hastanesi için de bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research an activity indication technic is given by using 2013 data of public hospitals, the most important institution of health sector, together with the analysis of productivity and efficiency concepts.This research, in which ten public hospitals were included to the evaluation period, is carried out with data envelopment analysis which is a mathematical programming based activity indication technic. Data envelopment analysis is a special way of linear programming method and used to measure relative productivity and efficiency of organizations having the same purposes. 4 input and 3 output variables of ten analyzed hospitals are analyzed by using input focused CCR method. 6 of 10 hospitals, which are included to the evaluation period, are in active borders. Through taking these absolute decision units as a role model, also some suggestions are given for possibly active other 4 public hospitals.