Hizmet sektöründe ilişki pazarlaması, müşteri memnuniyeti ve sadakati (Katılım bankalarında bir uygulama)
Relatioship marketing, customer satisfaction and loyalty in services sector (A case study in participation banks)
  1. Tez No: 381970
  2. Yazar: MÜGE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAVERDİ BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Sektörü, İlişki Pazarlaması, Müşteri Memnuniyeti ve Sadakati, Services Sector, Relationship Marketing, Customer Satisfaction and Customer Loyalty
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde her alanda rekabetin var olması, işletmelere pazarda üstünlük sağlama arayışına yöneltmiş olup, bu üstünlüğü sağlamanın en temel yolu ilişkisel pazarlamadan geçmektedir. Çünkü hizmet sektöründe müşteriyle kurulan uzun dönemli, yakın ve bire-bir ilişkiler müşteri memnuniyeti ve sadakati yaratma açısından kilit öneme sahiptir. Bu çalışmada kullanılan veriler, anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, faktör analizi ile "memnuniyet ve sadakat'' olmak üzere iki faktör altında toplanmıştır. Her bir faktör için elde edilen verilerin güvenilirliğini belirlemek amacıyla güvenirlik analizi yapılmış ve analiz sonucunda verilerin güvenilir olduğu belirlenmiştir. Müşterilerin, memnuniyeti ve sadakatinin demografik özellikleri ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda; müşteri memnuniyeti, cinsiyet ve gelir grupları arasında farklılık gösterirken; müşteri sadakati ise; yaş grupları, gelir grupları ve meslek grupları arasında farklı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The very existence of competition in each and every field at the present day has driven the firms to pursue outmaneuvering the competition in markets, so it can be achieved through relationship marketing. The reason is that; long-term, close and face-to-face relationships established in services sector with the customer is of key importance in the context of achieving customer satisfaction and loyalty. Data used in this study is obtained through the survey method. Data is classified into two categories as being“satisfaction”and“loyalty”via factor analysis. In order to determine the reliability of the data gathered for each factor, reliability analysis has been performed and as a result of the analysis, it's been revealed that the data is reliable. Relationship between the determining satisfaction and loyalty and demographic characteristics of customers has been evaluated. Based on this evaluation, results demonstrate that customer satisfaction varrer between different gender and income levels, and there is a significant difference between customer loyalty and age, income level and profession.