Türkiye'de uluslararası sermaye hareketlerinin dönemsel değerlendirmesi
Investigating the periodical international capital flows in Turkey
  1. Tez No: 262119
  2. Yazar: SEDA CANİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH DURER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: International Capital Flows, Economic Indicators, Regulations, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde önemi giderek artan finansal serbestleşme kavramı ile birlikte uluslararası sermaye hareketleri kontrolü zor, çeşitli ve sınırlarının belirlenmesi karmaşık ve daha çok çaba ister bir hale gelmiştir. Gelişmekte olan ülkelerin kaynak yetersizliği nedeniyle ekonomik büyümeleri, ellerinde mevcut olan kaynaklarla gerçekleşememektedir. Bu sebeple gelişmekte olan ülkeler yabancı kaynaklara ve bunlar içerisinde en güvenilir, en sağlam uzun süre kalacak olan yabancı yatımlara ihtiyaç duymaktadır. Söz konusu durumun farkına varan ülkeler de yabancı sermayeyi kendilerine çekebilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Yabancı yatırımlar, uluslararası doğrudan yatırımlar, uluslararası portföy yatırımları ve diğer yatırımlar olmak üzere üç grupta incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası sermayeyi kendilerine çekebilmek için gelişmekte olan ülkelerin özellikle Türkiye'nin ne gibi faaliyetlerde bulunduğunu, nasıl düzenlemelere gittiğini dönemsel olarak incelemektir. Yapılan yasal düzenlemelerin yanında ülkenin ekonomik durumu ile uluslararası sermayenin nasıl bir seyir izlediği araştırılmıştır. Buna göre Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının, büyüme hızının, teşviklerin, uluslararası net rezervlerinin ve dış ticaret hacminin yüksek olduğu zamanlarda yabancı sermaye girişinin de yüksek olduğu görülmüştür. İşçilik maliyetlerinin yükseldiği zamanlarda ve özellikle kriz dönemlerinde uluslararası sermaye girişlerinin de düşme eğilimi gösterdikleri saptanmıştır.Anahtar Kelimeler :Uluslararası Sermaye Hareketleri, Yasal Düzenlemeler,Ekonomik Göstergeler, Türkiye
Özet (Çeviri)
In the last decades, the concept international flows of capital has become a complex issue due to the significance of financial liberalization. It is obvious that the emerging countries can not achieve sustainable growth as a result of the lack of available resources. Therefore, these countries are in need of external funds, spesifically long term capital flows. The countries that are aware of this fact are engaging in certain activities to attract foreign capital. Foreign capital comprises of three major categories, which are named as foreign direct investment, portfolio investment and other investments. The purpose of this study is to investigate the periodical activities of emerging countries, especially Turkey due to pull international capital flows. It has been investigated that how ınternational capital flows trend with economic indicators of country in addition to investment incentives. According to this, ıt has observed that ınternational capital is at high levels when the GNP, growth rate, incevtives, foreign trade volume are high. Also it has determined that international capital is at low levels at crisis periods and when the lobour costs are high.