The journey of the hero; patterns, symbols and unconscious fantasy
Kahramanın yolculuğu; kalıplar, semboller ve bilinçdışı fantezi
- Tez No: 382109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADRIANA LUMINITA RADUCANU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kahraman, bilinçdışı fantezi, kahraman kalıpları, kahraman mitleri, Hero, unconscious fantasy, hero patterns, psychoanalysis, hero myths
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, Beowulf, Bilbo Baggins ve Harry Potter olmak üzere üç farklı eserin kahramanları arasındaki benzerlik ve paralellikleri odak alarak, interdisipliner araştırma ile kahraman konusundaki farklı teorilerin yardımı ile tekrar eden elementler incelenecektir. Tezin odak noktası, kahramanların hikayelerinde tekrar gösteren bu elementleri incelemek ve bu tekrarların arkasındaki olası sebepleri tartışmayı hedef almaktır. Psikanaliz, folk çalışmaları, edebiyat çalışmaları ve tarihi de kapsayan teorilerin üç farklı kahramana uygulanması ile kahramanların arasındaki paralellikler incelenirken,“bilinçdışı fantezi”bağlamında bu benzerliklerin olası sebepleri odak alınacak, ve tekrar eden elementler, okurun bilindışı fantezileri ve bu fantezileri tatmin etmeği isteği konuları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the parallels and patterns between three heroes from three different literary works: Beowulf, The Hobbit and Harry Potter. While discussing the similarities, with the help of interdisciplinary research, this thesis aims to examine the patterns of heroic myths and tales, as explained by expert scholars on the topic, and to analyze the reasons behind their recurring elements. Different aspects from different theories and disciplines including psychoanalysis, history, folk studies and literature, will be employed in order to discuss the three characters. The concept of“Unconscious Fantasy”will be discussed as instrumental in providing an insight into the reasons behind the necessity of recurring elements, in view of its connections to the readers' fantasies and their desire to fulfill them.