Cold war in the Middle East: soviet interests in the middle east and the american effect
Orta Doğu'da soğuk savaş: Orta Doğu'da Sovyet çıkarları ve Amerikan etkisi
- Tez No: 382113
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, SSCB, ABD, Orta Doğu, güçler dengesi, çift kutuplu dünya, Arap-İsrail çatışması, petrol yatakları, silah ticareti, Cold War, USSR, USA, Middle East, power balance, bipolar world order, Arab-Israel conflict, oil reserves, arms sales
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Coğrafi ve jeostratejik öneme sahip olan ve geniş petrol rezervleri bulunan Orta Doğu, eski zamanlardan beri büyük güçlerin kozlarını paylaştıkları önemli bir bölge olmuştur. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Soğuk Savaş boyunca devam eden rekabetlerini Orta Doğu'da da devam ettirmiştir. Asırlık çıkarlarının bir devamı olarak, Sovyetler Birliği etkisini Orta Doğu'da sürdürürken, diğer yandan en güçlü rakibi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin çevreleme politikasıyla karşı karşıya kalmıştır. Her iki süper güç de, ideoloji, silah satışı, enerji siyaseti ve serbest pazar kavramları çerçevesinde, doğrudan ya da dolaylı olarak, bölgede çeşitli ittifaklar kurmuşlar ve savaşlara müdahil olmuşlardır. Bölgede kurulan çoğu ittifak, askeri ve ekonomik yardım temeline dayanmıştır. Sovyetler Birliği anti-kapitalizm ve Arap milliyetçiği sayesinde bölgedeki etki alanına devam ettirirken, Amerika Birleşik Devletleri de hem İsrail'in tek garantörü olarak hem de Batı yanlısı zengin petrol kaynaklarına sahip diktatörlüklerin müttefiki olarak bölgedeki rolünü oynamıştır. Bu bağlamda, süper güçlerin çıkar çatışmalarının sahnesi olarak Arap-İsrail savaşları kullanılmıştır. Siyasal kamplaşma neticesinde, Sovyetler Birliği Arapları desteklerken, Amerika Birleşik devletleri de İsrail'in yanında yer almış ve bu şekilde bölgedeki nüfuzlarını koruma ve bu nüfuzu artırma çabasına girmişlerdir. Orta Doğu'daki Soğuk Savaş çekişmesi bir yandan Arap Devletler ve İsrail arasında sağlanan kısmi barışla sona ererken, diğer yanda Amerika Birleşik Devletlerinin zaferine ve Sovyetler Birliği'nin ise 1991 yılında yıkılmasına sahne olmuştur. Yeni kurulan Rusya Federasyonu, kısa bir durgunluk sürecinin ardından, adeta küllerinden doğarak, bölgedeki eski çıkarlarını yeni bakış açılarıyla devam ettirerek, bölgede ve dünyada etkin olma çabasına girmiştir. Fakat bu defa karşısında daha güçlü bir Amerika Birleşik Devletleri yer alıyordu.
Özet (Çeviri)
As a geographically and geo-strategically important oil-rich region, the Middle East witnessed the interest clashes of the great powers from the early times. The Soviet Union and the United States kept their everlasting rivalry going in the Middle East during the Cold War. The Soviet, as a continuation of its centuries old interests, maintained its influence in the Middle East, while endeavouring the containment policy of United States as the most powerful rival in this regard. Both superpowers, engaged in various alliances and wars, directly or indirectly, within the framework of such concepts as ideology, arms sales, energy politics and open market. Most of the alliances in the region were formed on the basis of military and economic assistance and political support. While the Soviet Union preserved its sphere of influence by means of anti-capitalism and Arab nationalism in the region, the United States took its part as the sole guarantor of the State of Israel and an ally of oil rich pro-Western dictatorships. In this regard, the Arab-Israel wars laid the basis for this superpower interest conflicts. As a result of the political polarization, the Soviet Union supported the Arabs, and the United States remains on the side of Israel, in order to preserve and expand their influence in the region. Cold War rivalry in the Middle East came to an end with partial peace between the Arabs and Israel, witnessing the United States as the winner of the rivalry, and the dissolution of the Soviet Union in 1991. Rising from its ashes, the newly established Russian Federation, after a short period of stagnation, continued its old interests with new perspectives to become an influential power within the region and in the world, however this time facing a more proponent United States.