X ve Y kuşaklarının çalışma yaşamından beklentilerinin karşılanma düzeyi ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki: Ankara'da bankacılık sektöründe bir örnek araştırma
Effects of expectation gaps on organizational commitment of generation X and Y: A case study in banking sector
- Tez No: 382134
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, Beklenti Farkı, Örgütsel Bağlılık, Gen X, Gen Y, Expectation Gap, Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çeyrek yüzyılı aşkın süredir bilgi teknolojilerinde gerçekleşen hızlı gelişim, toplumsal yapıların köklü bir değişim ve dönüşüm sürecine girmesine yol açmıştır. Sosyal yapıda meydana gelen bu değişim çalışma yaşamını da benzer şekilde etkilemiştir. Söz konusu değişimle birlikte büyüyen ve Y kuşağı olarak adlandırılan gençlerin de çalışma yaşamına girmesiyle birlikte farklı kuşaklar bir arada çalışmaya başlamıştır. Böylece çalışma yaşamında hızlı bir şekilde yer edinmeye başlayan Y kuşağının beklentilerini anlamak giderek önemli hale gelmiştir. Örgütler için yeni kuşakların beklentilerinin belirlenmesi ve bunlara uygun örgütsel sistemlerin tasarlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, X ve Y kuşaklarının çalışma yaşamına ilişkin beklentileri ile mevcut durum arasındaki fark ve bu farkın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada Ankara'da bankacılık sektöründe çalışan 416 kişiye anket uygulanmıştır. Eğitim, cinsiyet, pozisyon, kıdem gibi değişkenler analiz edilerek örgütsel bağlılığa etki eden beklentilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi, ölçülmesi hedeflenen faktörlerin örgütsel bağlılığı açıklamada yeterli olduğunu göstermektedir. Çalışmanın X ve Y kuşaklarının çalışma yaşamından beklentileri üzerine odaklanması açısından bu alana katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the past quarter century, the rapid development in information technology has led to a radical change and transformation in social structure. These changes in the social structure have also affected the working life in the same way. Known as generation Y growing within these tranformation have participated in working life and hereby different generations started to work together. In the meantime it has become important to understand expectation of the this young generation participating working life rapidly. It became imminent to determine the new generations' expectations for organizations and design the organizational systems in accordance with them. The aim of this research is to reveal the difference between expectations and actual experiences of generation X and Y employees pertaining to the working environment, and also the effects of the gap on organizational commitment. In this study, 416 employees participated the survey that work in banking sector in Ankara, the capital of Turkey. Demographic variables such as education, gender, position, job experience has been analyzed, and aimed to find out the important expectations effecting organizational commitment. In this study the analysis of the data has shown that the factors intended to test are adequate to explain the organizational commitment.It is believed that this study makes an important contributions in terms of the focus on generation X and Y's expectations from working life.